Verhoogde subsidie voor warmtepompen is bekend

1 februari 2022 Leestijd: 2 minuten

De verhoogde subsidie voor de warmtepompen in 2022 is bekend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze bekend gemaakt. De subsidies voor de warmtepomp zijn erg gunstig en worden een stuk hoger! De ISDE-subsidies voor de warmtepompen stijgen grofweg met de helft.

Per 1 januari 2022 is de de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De verhoogde subsidie voor deze maatregelen geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. Een goed moment dus om een warmtepomp aan te schaffen!

Stimulans voor de hybride warmtepomp

Er is vooral een stimulans voor de hybride warmtepomp. Met de verhoging wil de overheid vooral de combinatie tussen cv-ketel en warmtepomp een extra stimulans geven in bestaande huizen. Daarnaast vallen de elektrische warmtepompen ook onder de verhoging. Het verschil tussen een hybride en elektrische warmtepomp is dat bij een elektrische warmtepomp er geen ketel op gas meer nodig is. Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met een ketel gebruikt.

Je krijgt dus ongeveer 30 procent vergoed bij de aanschaf van een warmtepomp, dit is van 20 procent naar 30 procent gestegen sinds 1 januari 2022. Bekijk hier de volledige apparatenlijst.

Subsidie nog tot 2030

Er is in 2022 €228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Ook voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er in 2022 een ISDE-subsidie van 30 miljoen budget beschikbaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Alleen apparaten met een vermogen van minder dan 70 kW vallen onder deze subsidieregeling. Verder is het goed te weten dat de subsidie enkel geldt voor bestaande bouw. In de nieuwbouw is de ISDE-subsidie in 2020 vervallen.

Zonneboiler subsidie 2022

Naast de warmtepomp gaan zonneboilers waarschijnlijk ook meeprofiteren van de verhoogde subsidie. De ISDE-subsidie is een brede regeling waaruit ook de zonneboiler wordt ondersteunt. Samen met isolatie en de warmtepomp is het mogelijk voor een grote groep installaties subsidie te ontvangen. In de Tweede Kamer is een motie aangenomen eind 2021 om de zonneboiler toch extra subsidie te geven. Dit maakt dat je wel tot €1.700 gemiddeld subsidie krijgt op een zonneboiler, toch de moeite!

De subsidieregeling voor de zonneboiler zal er in 2022 waarschijnlijk nagenoeg hetzelfde uitzien als dit jaar. Het is dan ook belangrijk alvast rekening te houden met de voorwaarden, zodat je geen kansen misloopt.

De ISDE-subsidies budgetcijfers van 2021

De ISDE-subsidies budgetcijfers van 2021.

Isolatie en glas

Overweeg je je woning te isoleren? Misschien heb je dan kans op extra subsidie. Je mag voor één isolerende maatregel subsidie aanvragen (bijvoorbeeld vloer of dakisolatie) als je de aanvraag maar combineert met de zonneboiler. Isolatiemaatregelen vallen ook onder de ISDE-subsidie. Ook hierin zijn een aantal wijzigingen aangebracht. Zo moet om subsidie te krijgen op gevel en spouwmuurisolatie minimaal 10 vierkante meter in de opdracht staan. Voor dak-, vloer- en bodemisolatie geldt een minimum van 20 m2. Voor subsidie op isolerend glas geldt een minimaal oppervlakte van 8 vierkante meter.


Gecategoriseerd in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder