Verhoogde subsidie voor warmtepompen is bekend

1 februari 2022 Leestijd: 2 minuten

De verhoogde subsidie voor de warmtepompen in 2022 is bekend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze bekend gemaakt. De subsidies voor de warmtepomp zijn erg gunstig en worden een stuk hoger! De ISDE-subsidies voor de warmtepompen stijgen grofweg met de helft.

Per 1 januari 2022 is de de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De verhoogde subsidie voor deze maatregelen geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. Een goed moment dus om een warmtepomp aan te schaffen!

Stimulans voor de hybride warmtepomp

Er is vooral een stimulans voor de hybride warmtepomp. Met de verhoging wil de overheid vooral de combinatie tussen cv-ketel en warmtepomp een extra stimulans geven in bestaande huizen. Daarnaast vallen de elektrische warmtepompen ook onder de verhoging. Het verschil tussen een hybride en elektrische warmtepomp is dat bij een elektrische warmtepomp er geen ketel op gas meer nodig is. Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met een ketel gebruikt.

Je krijgt dus ongeveer 30 procent vergoed bij de aanschaf van een warmtepomp, dit is van 20 procent naar 30 procent gestegen sinds 1 januari 2022. Bekijk hier de volledige apparatenlijst.

Subsidie nog tot 2030

Er is in 2022 €228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Ook voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er in 2022 een ISDE-subsidie van 30 miljoen budget beschikbaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Alleen apparaten met een vermogen van minder dan 70 kW vallen onder deze subsidieregeling. Verder is het goed te weten dat de subsidie enkel geldt voor bestaande bouw. In de nieuwbouw is de ISDE-subsidie in 2020 vervallen.

Zonneboiler subsidie 2022

Naast de warmtepomp gaan zonneboilers waarschijnlijk ook meeprofiteren van de verhoogde subsidie. De ISDE-subsidie is een brede regeling waaruit ook de zonneboiler wordt ondersteunt. Samen met isolatie en de warmtepomp is het mogelijk voor een grote groep installaties subsidie te ontvangen. In de Tweede Kamer is een motie aangenomen eind 2021 om de zonneboiler toch extra subsidie te geven. Dit maakt dat je wel tot €1.700 gemiddeld subsidie krijgt op een zonneboiler, toch de moeite!

De subsidieregeling voor de zonneboiler zal er in 2022 waarschijnlijk nagenoeg hetzelfde uitzien als dit jaar. Het is dan ook belangrijk alvast rekening te houden met de voorwaarden, zodat je geen kansen misloopt.

De ISDE-subsidies budgetcijfers van 2021

De ISDE-subsidies budgetcijfers van 2021.

Isolatie en glas

Overweeg je je woning te isoleren? Misschien heb je dan kans op extra subsidie. Je mag voor één isolerende maatregel subsidie aanvragen (bijvoorbeeld vloer of dakisolatie) als je de aanvraag maar combineert met de zonneboiler. Isolatiemaatregelen vallen ook onder de ISDE-subsidie. Ook hierin zijn een aantal wijzigingen aangebracht. Zo moet om subsidie te krijgen op gevel en spouwmuurisolatie minimaal 10 vierkante meter in de opdracht staan. Voor dak-, vloer- en bodemisolatie geldt een minimum van 20 m2. Voor subsidie op isolerend glas geldt een minimaal oppervlakte van 8 vierkante meter.


Gecategoriseerd in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
warmtepomp productie
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder