Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Je huis duurzaam verwarmen met een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd. Het is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Het gebruikt de warmte uit de ventilatielucht waardoor je energie bespaart.

Een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp halen beide energie uit de buitenlucht. Een lucht-lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het ventilatiesysteem (lucht) binnenshuis. De lucht-water variant geeft de warmte af aan de cv-installatie (water). Maar let op: beide varianten worden vaak luchtwarmtepomp genoemd.

Een ventilatiewarmtepomp zorgt voor ventilatie én gebruikt de afgevoerde ventilatielucht tegelijkertijd als warmtebron voor de verwarming en warm tapwater.

De meeste woningen die tussen 1975 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch afzuigsysteem voor de ventilatie. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht en brengt die terug in de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die een ventilatiewarmtepomp kan leveren wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel (hybride). Een ventilatiewarmtepomp kan overigens ook volledig elektrisch (all-electric) worden toegepast.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht die naar buiten toe wordt afgevoerd. In woningen na 1975 wordt vaak mechanisch geventileerd. Dat wil zeggen dat de lucht in je woning afgezogen wordt om het binnenklimaat gezond te houden.

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht en brengt die terug in de centrale verwarming.

Een duurzamere oplossing is dat je de ventilatiebox vervangt door een ventilatiewarmtepomp. Deze ventileert eveneens jouw woning, maar recupereert de warmte uit de naar buiten gestuurde ventilatielucht. Deze warmte wordt vervolgens naar de CV-ketel gevoerd, die het op zijn beurt gebruikt voor de verwarming en het maken van warm tapwater. Een overzicht van de voordelen:

 • Duurzaam alternatief en energiebesparing.
 • Betere energieprestatie en hogere waarde van je woning.
 • Snelle en eenvoudige installatie.
 • De CV-ketel gaat langer mee omdat de warmtepomp het werk deels overneemt.
 • Het zorgt voor voldoende, frisse en gezonde lucht.

De ventilatiewarmtepomp combineert in feite 3 functies: mechanische ventilatie, centrale verwarming en warm water.

Hoe werkt een luchtwarmtepomp?

Een luchtwarmtepomp, ook wel een ventilatiewarmtepomp genoemd, werkt in principe hetzelfde als een airco. Een airco die kan verwarmen is in principe hetzelfde als een luchtwarmtepomp. Bij het verwarmen werkt een airco andersom, dan wordt er door het buitendeel warmte uit de buitenlucht ontrokken.

Door de woning heen wordt lucht afgezogen en wordt weg geventileerd om overtollig vocht tegen te gaan. Dat is ergens wel zonde, want je ventileert daarmee warme lucht de woning uit. Met een ventilatiewarmtepomp haal je de warmte uit deze ventilatielucht. Die warmte gebruik je vervolgens weer mooi opnieuw om je woning te verwarmen.

Wat zijn de voordelen van een luchtwarmtepomp?

Een luchtwarmtepomp heeft vele voordelen, hieronder staan er een aantal opgesomd:

 • Zeer geschikt bij renovatie van uw woning.
 • Ook geschikt als u geen ruimte heeft om te boren.
 • Met een lucht-waterwarmtepomp heeft u geen gas meer nodig.
 • Zowel voor verwarming van uw woning als voor warm tapwater.
 • Deze warmtepomp heeft een zeer goed rendement.

Is mijn woning geschikt voor een ventilatiewarmtepomp?

Een warmtepomp die werkt via ventilatielucht is vooral bedoeld voor bestaande woningen die verwarmen via een CV-ketel op aardgas en ventileren volgens ventilatietype C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van de ventilatielucht).

Heb je nog een ventilatorbox op wisselstroom (in plaats van gelijkstroom)?

Deze verbruikt veel energie. Als je hem vervangt door een ventilatiewarmtepomp, bespaar je extra veel.

Heeft jouw huis balansventilatie?

Dan kun je géén warmtepomp op ventilatielucht nemen: de warmte uit de ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen.

Is jouw huis na 1974 gebouwd?

Dan is de kans groot dat je een mechanisch ventilatiesysteem hebt en is jouw huis geschikt voor een ventilatiewarmtepomp. Lees meer over de prijs en subsidie op ventilatiewarmtepomp.

Voor deze woningen is dit de meest kostenefficiënte manier om zonder al te veel werk en extra voorzieningen duurzamer te verwarmen. De ventilatiewarmtepomp wordt gewoon ter vervanging van de mechanische ventilatiebox geplaatst en aangesloten op de bestaande ventilatiekanalen en bestaande CV-installatie.

Vanuit energetisch standpunt is het beter om de warmte uit ventilatielucht terug te winnen via balansventilatie. Dit is vooral aan te raden bij nieuwbouwwoningen. Voor bestaande woningen, waar balansventilatie niet altijd in te bouwen valt, is een ventilatiewarmtepomp wel een slim alternatief.

Het verschil tussen lucht-water warmtepomp en lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp halen beide energie uit de buitenlucht. Een lucht-lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het ventilatiesysteem (lucht) binnenshuis. De lucht-water variant geeft de warmte af aan de cv-installatie (water). Maar let op: beide varianten worden vaak luchtwarmtepomp genoemd.

Een lucht-water warmtepomp levert meer warmte-energie per kilowatt elektriciteit dan een lucht-lucht warmtepomp en haalt zelfs bij -20° nog warmte uit de buitenlucht. Voor elke kilowatt die de lucht-water warmtepomp gebruikt, krijg je er 5 kilowatt aan warmte voor terug. Bij de lucht-lucht pomp is dit gemiddeld 3 kilowatt.

Er zijn grofweg twee verschillende type installaties lucht-water warmtepompen waar je uit kunt kiezen: hybride en all-electric. Bij een hybride installatie wordt de warmtepomp op je cv-ketel aangesloten. De ketel zorgt voor het warme water en dient als back-up: hij wordt enkel bijgeschakeld voor de verwarming als het heel koud is. Je hebt dus nog steeds een gasaansluiting nodig. Een elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, heeft geen gas meer nodig en is dus volledig elektrisch. Bekijk het verschil tussen een elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Hieronder staan de verschillende soorten warmtepompen op een rij:

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

 • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
 • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
 • Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
 • De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.

Wat zijn de kosten van een ventilatiewarmtepomp?

Wat zijn nou precies de kosten van een warmtepomp? Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs.

Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

 • Gratis en op maat door echte specialisten
 • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
 • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder