Een warmtepomp aansluiten op je cv-ketel

Je wilt graag duurzaam verwarmen, maar jouw huidige cv-ketel is nog vrij jong en werkt nog naar behoren. Een situatie waar veel woningeigenaren tegen aanlopen. Hiervoor is een goede oplossing: jouw warmtepomp aansluiten op de cv-ketel.

Met een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, kan je helemaal van het gas af en is een cv-ketel overbodig. Bij de meeste woningeigenaren is dit een zeer grote stap en zijn er eerst andere stappen vereist zoals het isoleren van de woning. Echter is bij een hybride warmtepomp de cv-ketel wel vereist en kan je de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel.

Warmtepomp combineren met een cv-ketel

Je kan een hybride warmtepomp combineren met een al bestaande cv-ketel, dit is een ingreep om op korte termijn het energie- en gasverbruik enorm te verlagen. Daarnaast is het ook een van de goedkoopste manieren om het gasverbruik te verminderen.

Met behulp van de hybride warmtepomp, wordt de cv-ketel alleen nog maar ingeschakeld bij extreem koude winterdagen en het verwarmen van het leidingwater. Hierdoor bespaar je veel gas en heb je een back-up voor situaties waarin de hybride warmtepomp niet genoeg verwarmend vermogen heeft.

De hybride warmtepomp wordt vaak fysiek naast de cv-ketel geïnstalleerd wat ongeveer een dag kost aan tijd.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en koppel je aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is. Een hybride warmtepomp is al geschikt bij een matig geïsoleerd huis.

Warmtepomp aansluiten op cv-ketel
Je cv-ketel vervangen of een hybride warmtepomp gebruiken naast je bestaande cv-ketel.

In je huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje met een warmtewisselaar te hangen. Ook is er een buitenunit nodig wat lijkt op een airco. De buitenunit kun je op allerlei plekken plaatsen, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.

Kan ik een warmtepomp aansluiten op iedere cv-ketel?

In tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp, die niet in elke woning direct toe te passen is, is de installatie van een hybride warmtepomp wel vaak mogelijk. Er zijn een aantal eisen verplicht voor een hybride warmtepomp, zoals het isoleren van je woning. Daarnaast heb je ruimte nodig naast de cv-ketel voor de warmtepomp en ook buiten voor de buitenunit.

Maar hoe weet je of jouw cv-ketel nog goed is? Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar oudere cv-ketels verwarmen je woning op een onzuinige manier wat weer zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer jouw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp.

Hoe wordt een warmtepomp aangesloten op mijn cv-ketel?

Met een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, kan je helemaal van het gas af en is een cv-ketel overbodig. Bij de meeste woningeigenaren is dit een zeer grote stap en zijn er eerst andere stappen vereist zoals het isoleren van de woning. Echter is bij een hybride warmtepomp de cv-ketel wel vereist en kan je de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel.

Kan mijn warmtepomp aangesloten worden op mijn cv-ketel?

Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar oudere cv-ketels verwarmen je woning op een onzuinige manier wat weer zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer jouw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp.

Is mijn CV-ketel geschikt voor een warmtepomp?

De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij indien nodig. Daarom hoeft de woning ook maar matig geïsoleerd, en niet zeer goed, geïsoleerd te zijn.

Hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel

De hybride warmtepomp wordt het nieuwe normaal voor het verwarmen van woningen. Woningeigenaren zijn vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van een cv-ketel een hybride warmtepomp aan te schaffen.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder