Een warmtepomp aansluiten op je cv-ketel

Je wilt graag duurzaam verwarmen, maar jouw huidige cv-ketel is nog vrij jong en werkt nog naar behoren. Een situatie waar veel woningeigenaren tegen aanlopen. Hiervoor is een goede oplossing: jouw warmtepomp aansluiten op de cv-ketel.

Met een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, kan je helemaal van het gas af en is een cv-ketel overbodig. Bij de meeste woningeigenaren is dit een zeer grote stap en zijn er eerst andere stappen vereist zoals het isoleren van de woning. Echter is bij een hybride warmtepomp de cv-ketel wel vereist en kan je de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel.

Warmtepomp combineren met een cv-ketel

Je kan een hybride warmtepomp combineren met een al bestaande cv-ketel, dit is een ingreep om op korte termijn het energie- en gasverbruik enorm te verlagen. Daarnaast is het ook een van de goedkoopste manieren om het gasverbruik te verminderen.

Met behulp van de hybride warmtepomp, wordt de cv-ketel alleen nog maar ingeschakeld bij extreem koude winterdagen en het verwarmen van het leidingwater. Hierdoor bespaar je veel gas en heb je een back-up voor situaties waarin de hybride warmtepomp niet genoeg verwarmend vermogen heeft.

De hybride warmtepomp wordt vaak fysiek naast de cv-ketel geïnstalleerd wat ongeveer een dag kost aan tijd.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en koppel je aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is. Een hybride warmtepomp is al geschikt bij een matig geïsoleerd huis.

Warmtepomp aansluiten op cv-ketel
Je cv-ketel vervangen of een hybride warmtepomp gebruiken naast je bestaande cv-ketel.

In je huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje met een warmtewisselaar te hangen. Ook is er een buitenunit nodig wat lijkt op een airco. De buitenunit kun je op allerlei plekken plaatsen, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.

Kan ik een warmtepomp aansluiten op iedere cv-ketel?

In tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp, die niet in elke woning direct toe te passen is, is de installatie van een hybride warmtepomp wel vaak mogelijk. Er zijn een aantal eisen verplicht voor een hybride warmtepomp, zoals het isoleren van je woning. Daarnaast heb je ruimte nodig naast de cv-ketel voor de warmtepomp en ook buiten voor de buitenunit.

Maar hoe weet je of jouw cv-ketel nog goed is? Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar oudere cv-ketels verwarmen je woning op een onzuinige manier wat weer zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer jouw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp.

Hoe wordt een warmtepomp aangesloten op mijn cv-ketel?

Met een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, kan je helemaal van het gas af en is een cv-ketel overbodig. Bij de meeste woningeigenaren is dit een zeer grote stap en zijn er eerst andere stappen vereist zoals het isoleren van de woning. Echter is bij een hybride warmtepomp de cv-ketel wel vereist en kan je de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel.

Kan mijn warmtepomp aangesloten worden op mijn cv-ketel?

Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar oudere cv-ketels verwarmen je woning op een onzuinige manier wat weer zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer jouw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp.

Is mijn CV-ketel geschikt voor een warmtepomp?

De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij indien nodig. Daarom hoeft de woning ook maar matig geïsoleerd, en niet zeer goed, geïsoleerd te zijn.

Hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel

De hybride warmtepomp wordt het nieuwe normaal voor het verwarmen van woningen. Woningeigenaren zijn vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van een cv-ketel een hybride warmtepomp aan te schaffen.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
norm hybride warmtepomp vervalt maar populariteit groeit
Warmtepomp: norm hybride warmtepomp vervalt, maar populariteit groeit!

De norm voor nieuwbouwwoningen om verplicht een hybride warmtepomp te installeren vervalt. Dit betekent dat...

Lees verder
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder