Waar moet ik de warmtepomp plaatsen?
Waar plaats je de warmtepomp? Waar je de warmtepomp moet plaatsen is een belangrijke bijkomende vraag wanneer je een warmtepomp aanschaft. Dit hangt heel erg van welk soort warmtepomp je hebt.
Nederland gaat steeds meer van het gas af en de warmtepomp wordt steeds bekender. Maar waar moet je de warmtepomp plaatsen? Een veelgehoorde klacht over de warmtepomp is dat de unit er lelijk uit ziet en hij veel geluid maakt. Iets waar je niet direct aan denkt is de plaatsing van de warmtepomp, dat terwijl het een hele belangrijke factor is voor bijvoorbeeld het geluid van de warmtepomp.
Waar moet ik de warmtepomp plaatsen?
Waar je de warmtepomp moet plaatsen hangt natuurlijk af van welk soort warmtepomp je hebt. Een warmtepomp bestaat in de meeste gevallen uit een binnen- en een buitenunit. Een logische plek voor de binnen unit is bij de cv-ketel. De binnen unit heeft een stevige ondergrond nodig, maar hij kan ook bevestigd worden aan een muur. De buitenunit heeft verse buitenlucht nodig en moet dus buiten geplaatst worden. Wat je veel ziet in steden is dat de buitenunit op je dak wordt geplaatst en in wijken naast de woning.
Kan je een warmtepomp overal plaatsen?
In theorie kan je een warmtepomp overal plaatsen en maakt het niet uit waar hij komt te staan. Zo kan hij bijvoorbeeld geplaatst worden in je woning, op het dak of in je garage. Wel moet je rekening houden met het leggen van eventuele leidingen.
Kan ik zelf een warmtepomp plaatsen?
Mag en kan ik zelf een warmtepomp plaatsen? Ja, een warmtepomp installatie verschilt niet zo veel van elk andere verwarmingsinstallatie. Het enige verschil is de warmtepomp zelf. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de soort warmtepomp, bij een bodembron warmtepomp komt er veel meer bij kijken.
Kan je een warmtepomp in een oud huis plaatsen?
Ja, een warmtepomp kan je zeker in een oud huis plaatsen. Wat je je wel altijd moet afvragen is of het een verstandige keuze is om een warmtepomp aan te schaffen in een oud huis, je huis eerst goed isoleren is erg belangrijk.
Hoe wordt een warmtepomp geplaatst?
Dit verschilt heel erg per soort warmtepomp, zo heeft bijvoorbeeld een hybride warmtepomp een binnen- en buitenunit. De buitenunit moet dan ergens buiten staan met verse buitenlucht.
Je warmtepomp in de garage of op je dak?
Waar een warmtepomp moet staan is niet wettelijk vastgelegd. Je kan de binnen unit van de warmtepomp dus ook in de garage plaatsen. De kelder of zolder is ook een goede mogelijkheid om de warmtepomp te plaatsen, mits de ruimten goed zijn geïsoleerd en er voldoende ruimte voor leidingwerk aanwezig is.
De warmtepomp moet ook goed bereikbaar blijven voor onderhoud.
Als je in een stad woont dan worden meestal de warmtepompen op een dak geplaatst, en ook wordt deze mogelijkheid steeds populairder. Warmtepompen worden meestal op een dak geplaatst, omdat de cv-ketel vaak op zolder staat en ook bieden leveranciers steeds vaker een speciale dak unit aan.
Ook is dit mooier en heb je minder last van het geluid. Als je een helle dak hebt dan is ook het mogelijk om daar een warmtepomp te plaatsen.
Een warmtepomp zonder buitenunit
De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal opties om een warmtepomp te gebruiken zonder een buitenunit. Een buitenunit heeft voordelen, maar ook een aantal nadelen. Er zijn verschillende opties om een warmtepomp te gebruiken zonder een buitenunit, zoals het gebruik van een bodembron, luchtkanalen of de ventilatielucht. Meer informatie over een warmtepomp zonder buitenunit.
Warmtepomp plaatsen in de nieuwbouw
De buitenunit van de warmtepomp bij nieuwbouw krijgt meestal een plekje waar de meeste aansluitingen zich bevinden. Hierdoor is minder leidingwerk nodig wat scheelt in de kosten. Is er wel ruimte voor leidingwerk begroot, dan wordt de buitenunit waar mogelijk aan de achterkant of zijkant van de woning geplaatst. Er hoeft dan minder tegenaan gekeken te worden en de geluidsoverlast is beperkt. Ook mogelijk: de warmtepomp op het dak.
Overigens is bij de nieuwste modellen is geen buitenunit meer aanwezig. De toekomt van de warmtepomp is binnenplaatsing. Lucht wordt dan aan-en af gevoerd via kanalen. Geluidsoverlast blijft bij deze modellen afwezig. De vraag waar de warmtepomp buiten moet staan is niet meer aan de orde.
Warmtepomp in een oud huis plaatsen
Als je de warmtepomp in een oud huis wilt plaatsen is dat ook mogelijk en zijn er genoeg plekjes waar dit kan. Wat je je wel altijd moet afvragen is of het een verstandige keuze is om een warmtepomp aan te schaffen in een oud huis, je huis eerst goed isoleren is erg belangrijk.
Een warmtepomp in een oud huis biedt niet dezelfde voordelen als bij nieuwbouw, omdat andere factoren vaak niet aan de nieuwe standaarden voldoen. Denk aan isolatie en vloerverwarming. Een oud huis is vaak minder geïsoleerd dan bij nieuwbouw en beschikt in veel gevallen niet over vloerverwarming. Zorg dus bij een oud huis eerst dat de warmte niet verdwijnt.
Conclusie
De plaatsing van een warmtepomp maakt niet heel veel uit, in veel gevallen is dit afhankelijk van de mogelijkheden en bereidheid tot het leggen van leidingen. In de nieuwbouw heb je hier meestal geen keuze, ga je zelf aan de slag dan wel. De warmtepomp op het dak plaatsen wordt steeds populairder, maar de vraag is wel hoelang dat blijft. De techniek staat niet stil, het zal niet lang meer duren voordat de buitenunit uit het straatbeeld is verdwenen.