Een warmtepomp zonder buitenunit

24 augustus 2022 Leestijd: 3 minuten

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal opties om een warmtepomp te gebruiken zonder een buitenunit. Een buitenunit heeft voordelen, maar ook een aantal nadelen.

Wat zijn precies de nadelen van een buitenunit en welke opties bestaan er om een buitenunit achterwege te laten? Dat lichten we hieronder verder toe!

Wat zijn de nadelen van een buitenunit?

De twee grootste nadelen van een buitenunit van een warmtepomp zijn de plaatsing en het geluid. De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid, hoeveel geluid ligt aan de soort warmtepomp, maar ook aan het merk/model. Hoeveel geluidsoverlast je ervaart van de buitenunit, ligt vooral aan de plaatsing van de buitenunit en de manier waarop de buitenunit is geïnstalleerd. Lees hier tips hoe je geluidsoverlast kan voorkomen. Er is een wet vastgesteld met een maximale geluidsproductie van een buitenunit, ’s nachts mogen buitenunits niet meer dan 40 dB produceren.

Een buitenunit van de warmtepomp
Hier zie je een buitenunit van de warmtepomp die naast de woning is geplaatst.

De meeste nieuwere buitenunits kunnen wel aan die eis voldoen. Om geluidsoverlast te voorkomen is de plaatsing van de buitenunit erg belangrijk en ook het gebruik van dempende materialen. Het tweede nadeel is dan dus ook de plaatsing en de ruimte die de buitenunit in beslag neemt.

De opties voor een warmtepomp zonder buitenunit

Er zijn verschillende opties om een warmtepomp te gebruiken zonder een buitenunit, zoals het gebruik van een bodembron, luchtkanalen of de ventilatielucht.

Het gebruik van een bodembron

Een aardwarmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp genoemd, onttrekt warmte uit (een waterbron in) de grond, of in sommige gevallen uit oppervlakte water. Elke warmtepomp heeft als eigenschap dat ze een bron nodig hebben om warmte uit te kunnen onttrekken. De warmtepomp waardeert de opgenomen warmte op tot een gewenste temperatuur.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van aardwarmte, komt er geen warmtepomp bij het proces. De aardwarmte is al voldoende qua temperatuur. Hierbij wordt veel dieper geboord, van 1 km tot meer. Hierdoor is dan dus ook geen buitenunit nodig.

Het gebruik van luchtkanalen

Er zijn inmiddels ook meerdere lucht-water-warmtepompen die hybride of volledig elektrisch kunnen worden toegepast zonder buitendeel. De consequentie is dan wel dat er luchtkanalen naar binnen moeten worden gevoerd. Hier moet een grote hoeveelheid lucht doorheen, wil de warmtepomp hier voldoende energie uit halen.

Het gebruik van ventilatielucht als bron

Het gebruik van ventilatielucht als bron is ook een optie, de voorverwarmde binnenlucht van een woning is dan de bron. Ook hierin zijn verschillende hybride en volledig elektrische opties in de markt die zowel bij balansventilatie en mechanische ventilatie zijn toe te passen. Hier is een goed ontwerp wel erg belangrijk: deze warmtepomp kunnen namelijk minder vermogen leveren dan klassieke lucht-water- of bodembron toestellen.

Welke warmtepompen hebben een buitenunit en wat is daarvan het nut?

Een volledige warmtepomp op buitenlucht en een hybride warmtepomp hebben naast een binnenunit, ook een buitenunit. Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair water of centrale verwarming. Een warmtepomp met buitenunit bestaat uit twee onderdelen.

De warmtepomp zelf en de buitenunit die, zoals de naam al doet vermoeden, aan de buitenkant van het huis geplaatst wordt. Deze zuigt buitenlucht aan en voert die door naar de verdamper. Die zet dit om in warmte en laat dit terugstromen in huis.

Het verschil tussen een warmtepomp met of zonder buitenunit

Een warmtepomp kan je huis op een duurzame manier verwarmen. Zo haalt hij warmte uit natuurlijke bronnen buitenshuis en zet die om in een geschikte binnentemperatuur. Een warmtepomp zonder buitenunit heeft alleen een binnenunit: de warmtepomp zelf. De werking is daardoor ook anders.

Bij een warmtepomp zonder buitenunit neemt hij zelf de functie over van de mechanische ventilatiebox en waarborgt op die manier optimale ventilatie en een gezond klimaat in huis. Hij voert vochtige en vervuilde lucht van binnen af, maar slaat de warmte hieruit op en hergebruikt die vervolgens om cv-water te verwarmen. Zo heb je een stuk minder gas nodig en kun je dus energiezuinig verwarmen. 

Bij een (hybride) warmtepomp zonder buitenunit heb je dus geen last van eventuele geluidsoverlast én hoef je geen rekening te houden met een geschikte plek aan de gevel.


Gecategoriseerd in:
1 reactie
  • G de Groot zegt:
    16 december 2022 om 13:21

    Graag uw documentaies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder
Hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel

De hybride warmtepomp wordt het nieuwe normaal voor het verwarmen van woningen. Woningeigenaren zijn vanaf...

Lees verder