Een hybride warmtepomp zonder buitenunit

24 augustus 2022 Leestijd: 3 minuten

Een hybride warmtepomp zonder buitenunit. De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal opties om een warmtepomp te gebruiken zonder een buitenunit. Een buitenunit heeft voordelen, maar ook een aantal nadelen.

Wat zijn precies de nadelen van een buitenunit en welke opties bestaan er om een buitenunit achterwege te laten?

Wat zijn de nadelen van een buitenunit?

De twee grootste nadelen van een buitenunit van een warmtepomp zijn de plaatsing en het geluid. De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid, hoeveel geluid ligt aan de soort warmtepomp, maar ook aan het merk/model. Hoeveel geluidsoverlast je ervaart van de buitenunit, ligt vooral aan de plaatsing van de buitenunit en de manier waarop de buitenunit is geïnstalleerd. Lees hier tips hoe je geluidsoverlast kan voorkomen. Er is een wet vastgesteld met een maximale geluidsproductie van een buitenunit, ’s nachts mogen buitenunits niet meer dan 40 dB produceren.

Een warmtepomp zonder buitenunit
Hier zie je een buitenunit van de warmtepomp die naast de woning is geplaatst.

De meeste nieuwere buitenunits kunnen wel aan die eis voldoen. Om geluidsoverlast te voorkomen is de plaatsing van de buitenunit erg belangrijk en ook het gebruik van dempende materialen. Het tweede nadeel is dan dus ook de plaatsing en de ruimte die de buitenunit in beslag neemt.

De opties voor een warmtepomp zonder buitenunit

Er zijn verschillende opties om een warmtepomp te gebruiken zonder een buitenunit, zoals het gebruik van een bodembron, luchtkanalen of de ventilatielucht.

Het gebruik van een bodembron

Een aardwarmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp genoemd, onttrekt warmte uit (een waterbron in) de grond, of in sommige gevallen uit oppervlakte water. Elke warmtepomp heeft als eigenschap dat ze een bron nodig hebben om warmte uit te kunnen onttrekken. De warmtepomp waardeert de opgenomen warmte op tot een gewenste temperatuur.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van aardwarmte, komt er geen warmtepomp bij het proces. De aardwarmte is al voldoende qua temperatuur. Hierbij wordt veel dieper geboord, van 1 km tot meer. Hierdoor is dan dus ook geen buitenunit nodig.

Het gebruik van luchtkanalen

Er zijn inmiddels ook meerdere lucht-water-warmtepompen die hybride of volledig elektrisch kunnen worden toegepast zonder buitendeel. De consequentie is dan wel dat er luchtkanalen naar binnen moeten worden gevoerd. Hier moet een grote hoeveelheid lucht doorheen, wil de warmtepomp hier voldoende energie uit halen.

Het gebruik van ventilatielucht als bron

Het gebruik van ventilatielucht als bron is ook een optie, de voorverwarmde binnenlucht van een woning is dan de bron. Ook hierin zijn verschillende hybride en volledig elektrische opties in de markt die zowel bij balansventilatie en mechanische ventilatie zijn toe te passen. Hier is een goed ontwerp wel erg belangrijk: deze warmtepomp kunnen namelijk minder vermogen leveren dan klassieke lucht-water- of bodembron toestellen.

Welke warmtepompen hebben een buitenunit en wat is daarvan het nut?

Een volledige warmtepomp op buitenlucht en een hybride warmtepomp hebben naast een binnenunit, ook een buitenunit. Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair water of centrale verwarming. Een warmtepomp met buitenunit bestaat uit twee onderdelen.

De warmtepomp zelf en de buitenunit die, zoals de naam al doet vermoeden, aan de buitenkant van het huis geplaatst wordt. Deze zuigt buitenlucht aan en voert die door naar de verdamper. Die zet dit om in warmte en laat dit terugstromen in huis.

Het verschil tussen een warmtepomp met of zonder buitenunit

Een warmtepomp kan je huis op een duurzame manier verwarmen. Zo haalt hij warmte uit natuurlijke bronnen buitenshuis en zet die om in een geschikte binnentemperatuur. Een warmtepomp zonder buitenunit heeft alleen een binnenunit: de warmtepomp zelf. De werking is daardoor ook anders.

Bij een warmtepomp zonder buitenunit neemt hij zelf de functie over van de mechanische ventilatiebox en waarborgt op die manier optimale ventilatie en een gezond klimaat in huis. Hij voert vochtige en vervuilde lucht van binnen af, maar slaat de warmte hieruit op en hergebruikt die vervolgens om cv-water te verwarmen. Zo heb je een stuk minder gas nodig en kun je dus energiezuinig verwarmen. 

Bij een (hybride) warmtepomp zonder buitenunit heb je dus geen last van eventuele geluidsoverlast én hoef je geen rekening te houden met een geschikte plek aan de gevel.


Gecategoriseerd in:
1 reactie
  • G de Groot zegt:
    16 december 2022 om 13:21

    Graag uw documentaies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
warmtepomp productie
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder