De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

15 juni 2023 Leestijd: 3 minuten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride warmtepompen. En dat is niet zonder reden: installateurs kunnen er bijna niet meer omheen. Deze combinatie van een warmtepomp en cv-ketel wordt namelijk de ketelvervangingsnorm van 2026.

Het aanbod en de productie van deze toestellen nemen flink toe. Het is dan ook goed nieuws dat de prijs van deze energiezuinige oplossing steeds verder daalt. In dit artikel zetten we alles wat je moet weten over hybride warmtepompen op een rijtje.

Het aanbod en productie neemt toe en de prijs van een hybride warmtepomp daalt.

Nieuwe producten van ketelfabrikanten en warmtepomp-fabrikanten

Bijna alle klassieke ketelfabrikanten hebben in 2023 een vernieuwde range klaar staan om aan de groeiende vraag naar hybride oplossingen te voldoen. Maar ook warmtepomp-fabrikanten maken hun toestellen geschikt om met een cv-ketel samen te kunnen werken. Dit doen ze al dan niet met het voornemen om op termijn helemaal afscheid te nemen van de gasgestookte installatie. Installatie.nl heeft de voornaamste aanbieders op een rijtje gezet, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Je vraagt je misschien af waarom je zou kiezen voor een hybride warmtepomp. Het antwoord is simpel: het is een duurzame en efficiënte manier om je huis te verwarmen. Een hybride systeem maakt namelijk gebruik van zowel de warmtepomp als de cv-ketel. Hierdoor profiteer je van de voordelen van beide systemen en bespaar je op je energierekening. Bovendien draag je bij aan een beter milieu, omdat je minder gas verbruikt en dus minder CO2 uitstoot.

De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De warmtepomp daalt snel in prijs: wat zijn de obstakels?

De warmtepomp is de laatste jaren steeds populairder geworden als duurzaam alternatief voor de traditionele verwarmingssystemen. Het is dan ook goed nieuws dat de prijs van deze energiezuinige oplossing steeds verder daalt. Maar er zijn nog een paar obstakels die overwonnen moeten worden voordat iedereen zorgeloos kan overstappen op een warmtepomp.

Obstakel 1: Aanschafkosten

Hoewel de prijs van warmtepompen inmiddels flink gedaald is, zijn de aanschafkosten nog steeds een obstakel voor veel mensen. Een warmtepomp is namelijk duurder dan een traditionele cv-ketel. Gelukkig zijn er diverse subsidies beschikbaar die de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Obstakel 2: Geschiktheid van de woning

Niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Om optimaal te profiteren van de voordelen, moet je huis goed geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan dubbel glas, dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Als je huis niet goed geïsoleerd is, zal de warmtepomp minder efficiënt werken en zul je minder besparen op je energierekening. Het is dus belangrijk om eerst je woning goed te isoleren voordat je een warmtepomp aanschaft.

Obstakel 3: Ruimte voor de installatie

Een warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een cv-ketel. Je hebt namelijk naast de binnenunit ook een buitenunit nodig. Deze moet op een geschikte plek geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld in je tuin, op het dak of aan de gevel van je huis. Het is belangrijk om goed te kijken of je voldoende ruimte hebt voor de installatie van een warmtepomp.

Samenvattend zijn er dus nog een paar obstakels die overwonnen moeten worden voordat iedereen kan profiteren van de voordelen van een warmtepomp. Maar met de juiste voorbereiding en eventuele subsidies wordt het steeds aantrekkelijker om te kiezen voor deze duurzame oplossing. Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar bespaar je ook op je energierekening!

Wat betekent dit voor jou als consument?

Als consument betekent dit dat je in de toekomst steeds meer keuze zult hebben als het gaat om hybride warmtepompen. Dit is goed nieuws, want het betekent dat je kunt profiteren van de voordelen die deze systemen bieden. Houd er wel rekening mee dat de installatie van een hybride warmtepomp iets complexer kan zijn dan die van een traditionele cv-ketel. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren en te kiezen voor een betrouwbare installateur.

Kortom, hybride warmtepompen zijn de toekomst van verwarming. Het is dus zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen en te overwegen of een hybride systeem ook voor jou de juiste keuze is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
warmtepomp productie
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder