Het geluid van een warmtepomp

Een warmtepomp heeft vele voordelen maar ook helaas één nadeel: het geluid. Een lucht-water warmtepomp heeft een buitenunit die een ventilator en warmtewisselaar bevat. De ventilator produceert het geluid.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp nou precies? En hoe kan je geluidsoverlast voorkomen? Vanaf 2021 zijn er strenge(re) eisen voor het geluidsniveau van een warmtepomp.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Maar hoeveel geluid in decibel maakt een warmtepomp nou precies? Een warmtepomp maakt ongeveer 50 dB(A) aan geluid. Overdag is dat niet zo storend door andere omgevingsgeluiden, maar in de nacht (als de wereld stil is) valt het geluid een stuk meer op.

De buitenunit van de warmtepomp maakt overigens meer geluid als hij harder moet werken om de woning warm te houden. In de winter zal de buitenunit dus meer geluid maken dan in de zomer. Het geluid van een warmtepomp kan oplopen tot 60 à 70 decibel. Het geluid verschilt natuurlijk per merk/model, net als bij verschillende auto’s.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp in decibel.
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp in decibel.

Geluidseisen warmtepomp

Vanaf 2021 gelden er nieuwe eisen voor het maximale geluid van warmtepompen met een buitenunit. Deze nieuwe eisen gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook bestaande woningen.

De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB(A) zijn in de nacht, en 45 dB(A) overdag. Maakt je warmtepomp te veel lawaai? Plaats hem dan verder van de erfgrens, want geluid neemt snel af met afstand. Daarnaast kan je de unit ook in een omkasting plaatsen.

Waarom maakt een warmtepomp geluid?

Het geluid van een warmtepomp wordt voornamelijk veroorzaakt door de compressor. Bij een lucht-water warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp het meeste geluid. Waarom maakt een warmtepomp eigenlijk lawaai?

De buitenunit van een warmtepomp kan geluid maken wanneer de buitentemperatuur rond of onder het vriespunt ligt, maar ook door onjuiste installatie. Natuurlijk verschilt het wel per type/merk van de warmtepomp.

Lucht-lucht en lucht-water warmtepompen hebben een buitenunit en halen hun warmte uit de lucht. Deze buitenunits leveren het meeste geluidsoverlast op, zowel door de compressor en de ventilator.

Het geluid verschilt dus heel erg qua de soort warmtepomp. Meer informatie over de soorten warmtepompen?

Zo voorkom je overlast van het geluid

Hoe voorkom je nou geluidsoverlast van een warmtepomp? Hoeveel geluidsoverlast je ervaart van de buitenunit, ligt vooral aan de plaatsing van de buitenunit en de manier waarop de buitenunit is geïnstalleerd.

Slimme plaatsing warmtepomp voor minder geluidsoverlast

De geluidsnormen voor de buitenunit geld voor het volume zoals het op de erfgrens wordt gemeten. Dat betekent dat je goed moet nadenken waar je de warmtepomp plaatst. Dit voor de reductie van het geluid op de erfgrens, maar ook dat je zelf én de buren er geen hinder van hebben.

In de praktijk betekent dit: zo ver mogelijk van het huis van de buren. Wanneer je de ruimte hebt, is dat al een grote stap in de richting van minder geluidsoverlast én het voldoen aan de eisen.

Hoe geluidsoverlast voorkomen bij een warmtepomp
Een omkasting om de buitenunit voor geluidsreductie.

Omkasting voor geluidsreductie

Een geluidswerende kast kan het geluid dempen. Daarnaast kan een omkasting bij de buitenunit ook goed helpen voor geluidsreductie. Het is verstandig je leefomgeving in ogenschouw te nemen. Want je wilt zelf genieten van de rust én jouw buren te vriend houden. Kies daarom voor een geluiddempende omkasting voor de buitenunit van de warmtepomp.

Een omkasting verlaagt het geluidsniveau van de buitenunit naar een waarde die als niet storend wordt ervaren. Goed voor jouw eigen nachtrust en die van jouw buren!

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Hoe luid is een warmtepomp? Een warmtepomp maakt ongeveer 50 dB(A) aan geluid. De buitenunit van de warmtepomp maakt overigens meer geluid als hij harder moet werken om de woning warm te houden. Het geluid van een wartempomp kan oplopen tot 60 à 70 decibel. Het geluid verschilt natuurlijk per merk/model.

Maakt elke warmtepomp hetzelfde geluid?

Nee, dit verschilt heel erg qua de soort warmtepomp. Daarnaast verschilt het ook per merk/model hoeveel geluid de warmtepomp produceert. Zo maakt een ventilatiewarmtepomp alleen maar binnen geluid en heeft geen buitenunit (niet bij elke ventilatiewarmtepomp overigens). Een aardwarmtepomp ligt deels onder de grond en maakt dus minder geluid.

Maakt een warmtepomp veel geluid?

Ja, wanneer een warmtepomp hard moet werken (bijvoorbeeld in de winter) maakt hij veel lawaai. Een warmtepomp maakt dus geluid, wel zijn er mogelijkheden hoe je het geluid kan reduceren.

Hoe voorkom je overlast van een warmtepomp?

Plaats de buitenunit op een logische plek om geluidsoverlast te voorkomen en daarnaast kan een omkasting helpen voor geluidsreductie. Het verschilt per type/merk hoeveel geluid een warmtepomp produceert.

Maakt elke warmtepomp hetzelfde geluid?

Nee, elk soort warmtepomp zit technisch anders in elkaar (zoals een andere ventilator of compressor) en dus een ander geluid. Zo maakt een ventilatiewarmtepomp alleen maar binnen geluid en heeft geen buitenunit (niet bij elke ventilatiewarmtepomp overigens). Een aardwarmtepomp ligt deels onder de grond en maakt dus minder geluid.

Er zijn dus verschillende soorten warmtepompen op de markt, die nagenoeg allemaal een geluidsniveau hebben. Daarnaast verschilt het ook nog per merk hoeveel geluid de warmtepomp buitenunit maakt. Overigens kan je in de specificaties van de warmtepomp die je op het oog hebt, precies lezen hoeveel geluid de buitenunit ongeveer maakt.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder