Hybride warmtepomp met minder aardgas

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is goed toepasbaar in zowel bestaande als nieuwe woningen en werk samen met je CV-ketel.

Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap naar een volledig elektrisch huis en je CO2-uitstoot vermindert. Goed voor het milieu én de portemonnee

Uit onderzoek blijkt dat het het grootschalig toepassen van hybride warmtepompen zelfs één van de snelste en goedkoopste manieren is om het gasverbruik te verminderen.

Bij een hybride warmtepomp zorgt het warmtepompdeel voor een groot deel van het jaar voor de benodigde verwarming en verbruikt in die tijd dus geen aardgas. Een warmtepomp is duurzaam omdat het (gratis) warmte uit de omgeving haalt, bij hybride warmtepompen in de meeste gevallen buitenlucht. Voor alleen de extreem koude dagen en/of het maken van warm tapwater wordt de ketel nog ingeschakeld.

Er zijn geen grote ingrepen nodig bij de installatie van een hybride warmtepomp. Op die manier kan er in een bestaande woning op zeer korte termijn al een behoorlijke aardgasbesparing bereikt worden. Ook de jaarlijkse energierekening zal omlaag gaan. In de meeste gevallen wordt alleen de warmtepompgedeelte geïnstalleerd naast de bestaande CV-ketel.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en koppel je aan de CV-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de CV-ketel springt bij als het buiten heel koud is.

Wat is een hybride warmtepomp?

Heeft jouw woning overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas? Dan is de hybride warmtepomp geschikt voor jou!

In huis komt in de buurt van de CV-ketel een klein kastje met een warmtewisselaar te hangen, ook wordt er een buiteunit geplaatst wat lijkt op een airco. De buitenunit kun je op allerlei plekken plaatsen, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.

Een hybride warmtepomp kan al in een matig geïsoleerd huis

Ten opzichte van een elektrische warmtepomp vereist deze warmtepomp niet een goede geïsoleerde woning. Voor een hybride warmtepomp moet je woning matig geïsoleerd zijn. Denk aan gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en een matige vloer- en dakisolatie.

Betere isolatie is natuurlijk geen probleem: ook dan heeft een hybride warmtepomp zin. Is je huis goed tot zeer goed geïsoleerd, dan kun je ook een elektrische warmtepomp overwegen. Een hybride warmtepomp is niet zinvol in een slecht geïsoleerd huis, dan zou de warmtepomp minder vaak draaien en moet je CV-ketel op gas alsnog vaak bijschieten om je woning warm te krijgen.

In dat geval kan je het geld beter investeren in het isoleren van je huis, dat levert je meer voordeel in CO2-uitstoot en geld op.

Maakt de warmtepomp geluid?

Een hybride warmtepomp heeft dus in de meeste gevallen een luchtbron en dus een buitenunit. De ventilator van de buitenunit maakt geluid als hij draait en dat is alleen als je de verwarming aanhebt. In de meeste gevallen heb je de verwarming aan wanneer het buiten koud is en je de ramen toch dicht hebt.

De meeste huizen hebben geen hinder van de warmtepomp, daarnaast gaat ’s nachts de thermostaat ook 1 of 2 graden lager waardoor de warmtepomp minder vaak aanslaat. Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben.

Ook is het slim om na te denken over waar je de buitenunit neerzet.

Een hybride warmtepomp

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Hieronder staan de verschillende soorten warmtepompen op een rij:

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
  • De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Voor een hybride warmtepomp is het niet nodig om jouw woning perfect te isoleren. Gemiddelde isolatie van de woning is al voldoende. Als de woning beter geïsoleerd is, is dat alleen maar goed. Je zou dan ook een volledig elektrische warmtepomp kunnen overwegen.

Wanneer moet ik kiezen voor een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp is enkel bij goed geïsoleerde woningen rendabel. Een ervaren vakman ziet dit meteen en weet je te vertellen of een elektrische warmtepomp rendabel is. Soms is een alternatief zoals een hybride warmtepomp immers voordeliger.

Is jouw huis in of na 2000 gebouwd?

Voor een volledige warmtepomp moet jouw huis goed tot zeer goed zijn geïsoleerd. Dateert de bouw van je woning na 2000? Dan ben je verzekerd van de juiste isolatie voor een elektrische warmtepomp.

Wat zijn de kosten van een hybride warmtepomp?

Wat zijn nou precies de kosten van een warmtepomp? Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs.

Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om jouw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met aardgas werkt. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel

De hybride warmtepomp wordt het nieuwe normaal voor het verwarmen van woningen. Woningeigenaren zijn vanaf...

Lees verder
Wat is de COP-waarde bij een warmtepomp

Wanneer je duurzaam gaat verwarmen ontkom je er niet aan: het rendement van de warmtepomp....

Lees verder
Hybride warmtepomp erg schaars en lange wachttijden

Vanwege de hoge gasprijzen overwegen steeds meer mensen om een warmtepomp te kopen. Het probleem...

Lees verder
stijgende gasprijzen header warmtepomp
Warmtepomp populairder door de stijgende gasprijzen

De hybride- of elektrische warmtepomp is populairder dan ooit. Dit komt mede door de stijgende...

Lees verder
De nadelen van de warmtepomp
Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Wat zijn nou echt de nadelen van een warmtepomp? Hier moeten we ook eerlijk over...

Lees verder
Een warmtepompboiler verwamt het water van een woning
Een warmtepompboiler voor warm water

Met een warmtepompboiler kan je op een duurzame manier je tapwater verwarmen. Het haalt warmte...

Lees verder
Luchtwarmtepomp of ventilatiewarmtepomp heeft lucht-lucht of lucht-water als warmtebron
Verschil luchtwarmtepomp en aardwarmtepomp?

Wat is het verschil tussen een luchtwarmtepomp en aardwarmtewarmtepomp? Een luchtwarmtepomp wordt ook wel een...

Lees verder
Verhoogde subsidie voor warmtepompen is bekend

De verhoogde subsidie voor de warmtepompen in 2022 is bekend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland...

Lees verder