Je warmtepomp combineren met verschillende duurzame oplossingen zoals een cv-ketel, zonnepanelen of een zonneboiler?

Je kan een warmtepomp combineren met verschillende duurzame oplossingen die vaak prima samengaan. Hoe kun je een warmtepomp combineren met een cv-ketel, zonnepanelen of een zonneboiler?

Om je huis zo optimaal mogelijk op duurzame energie te laten draaien is het juist slim om je warmtepomp combineren. Hieronder zie je waarmee een warmtepomp te combineren is. Of deze combinaties een goeie oplossing voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Warmtepomp combineren met een cv-ketel

Je kan een hybride warmtepomp combineren met een al bestaande cv-ketel, dit is een ingreep om op korte termijn het energie- en gasverbruik enorm te verlagen. Daarnaast is het ook een van de goedkoopste manieren om het gasverbruik te verminderen.

Met behulp van de hybride warmtepomp, wordt de cv-ketel alleen nog maar ingeschakeld bij extreem koude winterdagen en het verwarmen van het leidingwater. Hierdoor bespaar je veel gas en heb je een back-up voor situaties waarin de hybride warmtepomp niet genoeg verwarmend vermogen heeft.

De hybride warmtepomp wordt vaak naast de cv-ketel geïnstalleerd, dit kost ongeveer een dag.

Warmtepomp combineren met zonnepanelen

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen is erg interessant, omdat het beide op elektriciteit werkt. De zonnepanelen kunnen stroom produceren voor de warmtepomp waardoor je elektriciteitskosten flink zullen dalen. Voor warm water kan je een boiler aanschaffen die ook op stroom werkt. Een aantal voordelen zijn:

  • Volledig elektrisch en van het gas af.
  • Warmtepomp werkt volledig op zonne-energie.
  • Niet meer afhankelijk van stroomprijzen van energieleverancier.

Een voordeel van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen zijn dat je nauwelijks van jouw energieleverancier afhangt wat betreft de energieprijzen en energietoevoer. Hiernaast help je mee aan een duurzame wereld en verdien je jouw investering optimaal terug.

Warmtepomp combineren met een zonneboiler

Je zonneboiler en warmtepomp combineren? Dat kan! Deze combinatie van een warmtepomp met zonneboiler wordt ook wel de beste combinatie genoemd, dit komt omdat een warmtepomp vaak geen tapwater kan verwarmen. Een zonneboiler is de oplossing om er voor te dat je water ook duurzaam verwarmd kan worden.

Je warmtepomp combineren met een zonneboiler is een goede combinatie.
Je warmtepomp combineren met een zonneboiler is een goede combinatie.

Een zonneboiler verwarmt water met behulp van de zon, deze verwarmt het water dat daarna als tapwater gebruikt wordt. Een zonneboiler gebruikt helemaal geen fossiele brandstoffen en is dus een gasloze oplossing! Het combineren van een zonneboiler met je warmtepomp zorgt ervoor dat je helemaal kan afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Kan je een warmtepomp combineren met een cv-ketel?

Ja, je kan een hybride warmtepomp combineren met een al bestaande cv-ketel, dit is een ingreep om op korte termijn het energie- en gasverbruik enorm te verlagen. Daarnaast is het ook een van de goedkoopste manieren om het gasverbruik te verminderen.

Kan je een warmtepomp combineren met zonnepanelen?

Absoluut, een warmtepomp combineren met zonnepanelen is erg interessant, omdat het beide op elektriciteit werkt. De zonnepanelen kunnen stroom produceren voor de warmtepomp waardoor je elektriciteitskosten flink zullen dalen.

Kan je een warmtepomp combineren met een zonneboiler?

Juist! Deze combinatie van een warmtepomp met zonneboiler wordt ook wel de beste combinatie genoemd, dit komt omdat een warmtepomp vaak geen tapwater kan verwarmen.

Kan je een warmtepomp combineren met vloerverwarming?

Dat is zeker mogelijk! Vloerverwarming combineren met een warmtepomp werkt als volgt: buizen die in de grond verwerkt zijn zorgen ervoor dat de vloer verwarmd wordt met warm water. De vloer verwarmt op zijn beurt weer de ruimte boven de vloer.

Kan je een warmtepomp combineren met PVT-panelen?

Ja, een warmtepomp combineren met PVT-panelen is een redelijk nieuwe toepassing en zeker geen slecht idee. PVT-panelen kunnen een bron zijn voor de warmtepomp. Een PVT-paneel is een hybride zonnepaneel dat zowel elektriciteit als warmte opwekt.

Vloerverwarming combineren met een warmtepomp

Vloerverwarming combineren met een warmtepomp werkt als volgt: buizen die in de grond verwerkt zijn zorgen ervoor dat de vloer verwarmd wordt met warm water. De vloer verwarmt op zijn beurt weer de ruimte boven de vloer.

Het temperatuur van het water in de vloerverwarming is relatief laag, dit maakt dat een warmtepomp het uitstekend kan handelen. Hoe kleiner het verschil tussen temperatuur is, hoe groter het rendement. Dit maakt de combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming geweldig.

Veel warmtepomp kunnen ook koud water produceren, hiermee kan je de vloer koelen tijdens warme dagen. Al deze voordelen maken de combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming geweldig.

Je warmtepomp combineren met PVT-panelen

Een warmtepomp combineren met PVT-panelen is een redelijk nieuwe toepassing, maar de ontwikkelingen zijn erg interessant. PVT-panelen kunnen een bron zijn voor de warmtepomp. Een PVT-paneel is een hybride zonnepaneel dat zowel elektriciteit als warmte opwekt.

Warmtepomp combineren met PVT-panelen
PVT-panelen op het dak in combinatie met een warmtepomp.

Een warmtepomp combineren met PVT-panelen is dus zeker geen slecht idee. Heb je weinig ruimte op je dak? Of zoek je een totaaloplossing voor duurzaam warmte en stroom opwekken? Dan kan het een goed idee zijn! Standaard PVT-panelen zijn een zonnepaneel en zonnecollector ineen: je wekt stroom op via zonlicht én kan sanitair water verwarmen met zonnewarmte. Ook zijn er PVT-panelen met warmtepomp. Met dit PVT-systeem kan je volledig van het gas af: stroom opwekken, water verwarmen en je huis verwarmen gebeurt allemaal vanuit 1 type paneel.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder