Alle soorten warmtepompen op een rij

Welke soorten warmtepompen bestaan er en met welke warmtebronnen? Wat is het verschil tussen deze soorten? In Nederland zijn er verschillende warmtepomp soorten beschikbaar om jouw woning op een duurzame manier te verwarmen zoals de hybride of volledig elektrische warmtepomp.

Elke situatie is weer verschillend en vraagt om een andere soort warmtepomp. Een warmtepomp onttrekt dus warmte uit natuurlijke warmtebronnen, zoals de lucht, bodem of het grondwater. Maar welke warmtepomp soorten zijn er? Steeds meer huizen in Nederland hebben een warmtepomp en die aantallen stijgen nog steeds.

Welke warmtepomp soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen zoals de hybride warmtepomp, volledig elektrische warmtepomp, ventilatiewarmtepomp en de aardwarmtepomp. Een (volledig) all-electric warmtepomp kan je woning verwarmen én warm water leveren. Hieronder staan ze onder elkaar en worden verder op deze pagina toegelicht.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel een volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
  • De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.


Er zijn heel wat warmtepomp merken en fabrikanten op de markt, welke je nou moet kiezen hangt af van vele factoren.

De verschillende soorten warmtepompen

De meest voorkomende warmtepomp soorten die gebruikt worden in Nederland zijn: lucht-lucht, lucht-water, water-water, bodem-water, hybride warmtepomp. Elk warmtepomp systeem heeft zijn eigen warmtebron.

De werking van al deze warmtepompen berust op dezelfde natuurkundige principes, het is alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, die per soort pomp verschilt.

Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). De water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis.

De verschillende soorten warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water, bodem-water en de hybride warmtepomp.
Alle warmtepomp soorten op een rij.

Lucht-lucht warmtepomp 

De lucht-lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron, de warmte wordt uit de lucht gehaald en in de woning afgegeven. Een voordeel van dit soort warmtepomp is dat het ook ingezet kan worden als airco. Een luchtwarmtepomp werkt hetzelfde als een airco, een airco die kan verwarmen is in principe een luchtwarmtepomp. Je kan dus ook duurzaam verwarmen met een airco.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht of ventilatielucht als bron. Er wordt energie uit de lucht gehaald en omgezet naar warmte. Deze warmte wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem en het tapwater in de woning.

Water-water warmtepomp

Deze installatie bevindt zich grotendeels onder de grond, want de water-water warmtepomp haalt zijn energie uit grondwater. Het water wordt omhoog gepompt en wanneer de warmte eruit gehaald is weer terug de grond in gepompt. De warmte die wordt opgewekt wordt gebruikt om het huis en het tapwater te verwarmen.

Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. Er wordt een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem aangelegd, afhankelijk van het grondoppervlak. Dit wordt ook wel een gesloten bron genoemd. Door dit buizensysteem loopt een vloeistof die de warmte uit de grond haalt. De warmtepomp zet deze warmte om naar een hogere temperatuur om de woning en het tapwater te verwarmen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die werkt in combinatie met een cv-ketel. De warmtepomp is zeer geschikt voor bestaande woningen waar momenteel een gasketel aanwezig is. Er zijn verschillende warmtepomp soorten warmtepompen die hybride zijn. Meer informatie over de hybride warmtepomp.

De warmtepomp types en warmtebronnen

Welke warmtepomp type jij nodig bent is erg afhankelijk van jouw situatie. Er bestaan verschillende warmtepomp types (soorten) en warmtebronnen. Welke warmtepomp bronnen er zijn en welke je nodig bent hangt dus ook af van jouw situatie. Wat zijn de verschillen tussen deze warmtebronnen en welke past het best bij mijn situatie?

Waar moet ik de warmtepomp plaatsen?

Dit verschilt natuurlijk per soort warmtepomp, bij een bodembron warmtepomp komt er veel meer bij kijken dan bij een hybride warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp heb je bijvoorbeeld een binnen- en een buitenunit nodig. De plaatsing hiervan maakt niet heel veel uit, in veel gevallen is dit afhankelijk van de mogelijkheden en bereidheid tot het leggen van leidingen. In de nieuwbouw heb je hier meestal geen keuze, ga je zelf aan de slag dan wel. De warmtepomp op het dak plaatsen wordt steeds populairder, maar de vraag is wel hoelang dat blijft. De techniek staat niet stil, het zal niet lang meer duren voordat de buitenunit uit het straatbeeld is verdwenen.

De buitenunit van een warmtepomp met lucht als warmtebron. Alle verschillende soorten warmtepompen met de warmtebronnen.
De buitenunit van een warmtepomp met lucht als warmtebron.

Een veelgehoorde klacht over de warmtepomp is dat de unit er niet fraai uit ziet en hij veel geluid maakt. Iets waar je niet direct aan denkt is de plaatsing van de warmtepomp, dat terwijl het een hele belangrijke factor is voor bijvoorbeeld het geluid van de warmtepomp. De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal opties om een warmtepomp te gebruiken zonder een buitenunit.

De warmtepomp kosten

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Elke soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs. Op de warmtepomp kosten pagina vind je meer informatie over de soorten warmtepompen.

Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
warmtepomp productie
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder