Verduurzamen met een aardwarmtepomp middels grond- of bodemwarmte

Een aardwarmtepomp, ook wel een grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, haalt simpelweg gezegd bodemenergie uit de bodem. Los van het feit dat de term aardwarmtepomp het meest wordt gebruikt, zou grondwarmtepomp logischer zijn.

Je haalt immers warmte uit de grond. Dit wordt ook wel grondwarmte of bodemwarmte genoemd. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van aardwarmte. De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.

Het gebruik maken van aardwarmte of geothermie is iets compleet anders. Bij dit concept wordt er geen gebruik gemaakt van een warmtepomp. Bij aardwarmte is de bron die wordt geboord veel dieper, vanaf 1 kilometer en verder. Bij een grond gebonden warmtepomp, wordt er tot 150 meter diep geboord.

De bron van een aardwarmtepomp ligt op maximaal 150 meter diep. Voor aardwarmte moet je minimaal 500 meter boren.

Wat is een aardwarmtewarmtepomp?

Een aardwarmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp genoemd, onttrekt warmte uit (een waterbron in) de grond, of in sommige gevallen uit oppervlakte water. Elke warmtepomp heeft als eigenschap dat ze een bron nodig hebben om warmte uit te kunnen onttrekken. De warmtepomp waardeert de opgenomen warmte op tot een gewenste temperatuur.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van aardwarmte, komt er geen warmtepomp bij het proces. De aardwarmte is al voldoende qua temperatuur. Hierbij wordt veel dieper geboord, van 1 km tot meer.

De aardwarmtepomp haalt energie uit de grond
De aardwarmtepomp haalt bodemenergie uit de bodem.

De grond- of bodemwarmte wordt gecreëerd door de warmte van de zon. Aardwarmte of geothermie is warmte uit de kern van de aarde.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Hieronder staan de verschillende soorten warmtepompen op een rij:

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
  • De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.

Hoe werkt een aardwarmtepomp?

Allereerst kan je met een aardwarmtepomp volledig van het gas af! De warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem, wat ook wel grond-of bodemwarmte genoemd wordt. Deze warmte komt uit een bron of, in sommige gevallen, uit oppervlakte water. De warmte die uit de bron onttrokken wordt is nog niet hoog genoeg. De aardwarmtepomp verwarmt het verder tot een bruikbare temperatuur. De warmtepomp verbruikt hierbij elektriciteit.

Wanneer kiezen voor een aardwarmtepomp?

Wanneer je geen ruimte hebt voor een buitenunit is het kiezen van een aardwarmtepomp een goede oplossing, daarnaast is het ook gewoon een mooie techniek. Er zitten zeker voordelen aan grond gebonden warmtepompen, zoals een beter rendement en vrij koelen.

Maar het aanleggen van deze bron is wel een hogere investering dan bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp, waardoor de terugverdientijd lager is. Daarnaast is het in balans houden van de bron lastig. Het gebruiken van aardwarmte kost zeer weinig energie wanneer het eenmaal is aangelegd, alleen blijf je energie uit de aarde onttrekken net zoals je dat doet bij fossiele brandstoffen.

Een aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, heeft dus zeker genoeg voordelen:

  • Een bodembron zie en hoor je niet, hierdoor heb je geen geluidsoverlast.
  • Hij verbruikt minder energie en hiermee bespaar je dus meer. Als het buiten heel koud is, blijft de temperatuur van de bodem bijna gelijk.
  • Een aardwarmtepomp kan in de zomer je huis koelen.
  • Een bodembron is stabieler en gaat langer mee.

Wat is het verschil tussen een luchtwarmtepomp en aardwarmtepomp?

De ingreep van een luchtwarmtepomp, ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd, is een stuk minder heftig dan de aardwarmtepomp. De luchtwarmtepomp is met name bij woningenbouw een effectievere oplossing en heeft aan de lucht een onuitputtelijke bron.

Een aardwarmtepomp is door de hogere aanschaf een stuk minder makkelijk terug te verdienen. De meerprijs van het aanleggen van een bron in de grond, kan ook op het dak gelegd worden in de vorm van zonnepanelen. In dat geval is het verwarmen en koelen gratis. Aan een aardwarmtepomp kleven risico’s zoals het in balans houden van de bron en bij storingen moet je mogelijk de grond in. Bij grotere projecten kan een aardwarmtepomp beter passen, maar dat is sterk afhankelijk van factoren zoals isolatie, toepassing, afgiftesysteem, voorzieningen om de bron in balans te houden. Bekijk het verschil tussen een luchtwarmtepomp en aardwarmtepomp.

Een advies op maat is daarom aan te raden, zodat er op een specifieke situatie de beste oplossing kan worden gevonden.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder