Wat kost een warmtepomp?

Wat kost een warmtepomp? De warmtepomp kosten hangen af van een aantal factoren, zoals het type, vermogen en de fabrikant. Een warmtepomp kan jouw woning duurzaam verwarmen en is ook nog eens goed voor het milieu, maar wat zijn nou de prijzen van de warmtepomp?

Met de aanschaf van een warmtepomp maak je al een eerste stap in de goede richting. De waardevermeerdering van je woning neemt hierdoor toe. De kosten van een warmtepomp hangen af van een aantal factoren, zoals het type, het vermogen en de fabrikant. De prijzen variëren dus ook erg.

De overheid stimuleert de aanschaf van warmtepompen. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar, die de kosten kunnen drukken. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp en de plaatsing. Warmtepompen zijn een investering, maar ze kunnen je energierekening verlagen en zijn een duurzame keuze. Als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen, is het belangrijk om je goed te informeren over de verschillende soorten en mogelijkheden.

Wat kost een warmtepomp ongeveer?

Wat kost een warmtepomp? De kosten van een warmtepomp hangt af van het soort warmtepomp en is afhankelijk van de situatie van je woning. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende warmtepompen beschikbaar.

Een warmtepomp aanschaffen is niet zo maar iets, het is daarom ook verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

De kosten op basis van de soort warmtepomp:

Soort warmtepompKosten
Hybride warmtepomp€5.000 – €8.000
Elektrische warmtepomp€6.000 – €25.000
Ventiliatiewarmtepomp€2.500 – €4.500

De kosten op basis van de warmtebron:

Op basis van warmtebronKosten
Lucht-lucht warmtepomp€6.000 – €8.000
Lucht-water warmtepomp€8.000 – €14.000
Grond-water warmtepomp€10.000 – €18.000
Water-water warmtepomp€10.000 – €25.000

De bedragen zijn een inschatting en exclusief eventuele subsidies, maar inclusief installatiekosten.

De warmtepomp kosten met een bodembron

Bij een warmtepomp met als bron de bodem (aardwarmtepomp) hangt de prijs af van het systeem wat in de grond wordt geplaatst. Bij de installatie wordt meestal diep geboord, wat met een speciale boorinstallatie moet gebeuren waardoor de kosten dus ook erg hoog zijn. Het rendement van deze soort warmtepomp is wel hoger.

De warmtepomp kosten met een waterbron

Omdat er voor een warmtepomp met waterbron diepe putten gegraven moeten worden, wat arbeidsintensief is, is de prijs vrij hoog.

Het rendement van geothermische warmtepompen ligt daarentegen vrij hoog, waardoor je op lange termijn toch flink kunt besparen op de energiekosten.

De warmtepomp kosten met een luchtbron

Dit is de meest voordelige warmtepomp, het haalt warmte uit de buitenlucht of uit ventilatielucht. Bij buitenlucht wordt er zowel een buitendeel als een binnendeel geplaatst. Bij ventilatielucht is het gehele systeem binnen. Het grote voordeel aan een warmtepomp met luchtbron is dat de installatie minder ingrijpend is dan een geothermisch systeem. Er hoeven immers geen graafwerken te gebeuren, waardoor de installatiekosten tot een minimum kunnen worden beperkt.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Bij een hybride warmtepomp zijn de benodigde aanpassingen in de woning vaak minder ingrijpend dan bij de andere warmtepompen. De hybride warmtepomp kan daarom ook vaak goed worden toegepast in een bestaande woning.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

De installatie van een ventilatiewarmtepomp is vrij simpel en niet heel ingrijpend. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox en de investering van een ventilatiewarmtepomp is relatief laag.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp en wat levert een warmtepomp op?
Wat zijn de kosten van een warmtepomp en wat levert een warmtepomp op?

Wat is een elektrische warmtepomp en hoeveel kost een elektrische warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om jouw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel werkt. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.

Subsidie voor warmtepompen

De overheid stimuleert de aanschaf van warmtepompen. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar, die de kosten kunnen drukken. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp en de plaatsing. Warmtepompen zijn een investering, maar ze kunnen je energierekening verlagen en zijn een duurzame keuze. Als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen, is het belangrijk om je goed te informeren over de verschillende soorten en mogelijkheden.

Wanneer je er voor kiest om een warmtepomp te kopen is het altijd interessant om te kijken welke subsidies er op dat ogenblik voor handen zijn. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort warmtepomp.

Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Het rendement van een warmtepomp

Wat levert een warmtepomp nou precies op? De gemiddelde kosten van een warmtepomp zijn aanzienlijk lager dan een cv-ketel op gas. In de aanschaf is een warmtepomp wel hoger, maar dat wordt ook steeds minder nu een warmtepomp steeds bekender wordt.

Hoe groot het uiteindelijke voordeel is van een warmtepompinstallatie hangt af van de installatie zelf, maar zeker ook van de woning, de isolatiegraad en het gedrag van de gebruikers. Een warmtepomp is goed voor het milieu én de portemonnee.

In ieder geval, door het aanvragen van de mogelijke subsidies is het mogelijk om er voor te zorgen dat jouw investering in een warmtepomp een behoorlijk stuk voordeliger uitvalt en dat is altijd mooi meegenomen. Het is verstandig om de actuele subsidies goed te bekijken voordat je een warmtepomp aanschaft. Meer informatie over de rendement van een warmtepomp.

De terugverdientijd van een warmtepomp

Hoe lang het duurt om een investering terug te verdienen heet de terugverdientijd. De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar, dit is wel afhankelijk van de soort warmtepomp.

Gemiddeld werd er bij de lancering van de warmtepompen op de markt aangegeven dat ze over een terugverdientijd beschikken van tussen de 7 en 15 jaar. Door de jaren heen is er evenwel heel wat veranderd. Warmtepompen zijn iets voordeliger geworden, je kan er subsidies voor aanvragen en bovendien is de energieprijs ieder jaar opnieuw verder gestegen. Al deze verschillende invloeden zorgen er voor dat je veelal een aantal jaar van de terugverdientijd af kan halen.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
warmtepomp productie
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder