Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

Benieuwd naar de kosten van een warmtepomp? Hoeveel een warmtepomp kost hangt af van het soort warmtepomp en de warmtebron. Een warmtepomp kan jouw woning duurzaam verwarmen en is ook nog eens goed voor het milieu, maar wat zijn nou de prijzen van de warmtepomp?

De prijzen en het kostenplaatje van een warmtepomp kan heel erg verschillen met elkaar, zo zijn er verschillende soorten en diverse warmtebronnen. Een warmtepomp vervangt de ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. De pomp heeft stroom nodig om te functioneren en hierdoor neemt je elektriciteitsverbruik toe, maar je gasverbruik zou flink afnemen en dat is goed voor het milieu! Op deze pagina lichten we toe hoeveel een warmtepomp kost.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Wat kost een warmtepomp? De kosten van een warmtepomp hangt af van het soort warmtepomp en is afhankelijk van de situatie van je woning. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende warmtepompen beschikbaar.

Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

De kosten op basis van de soort warmtepomp:

Soort warmtepompKosten
Ventiliatiewarmtepomp€2.500 – €4.500
Hybride warmtepomp€5.000 – €8.000
Elektrische warmtepomp€6.000 – €25.000

De kosten op basis van de warmtebron:

Op basis van warmtebronKosten
Lucht-lucht warmtepomp€6.000 – €8.000
Lucht-water warmtepomp€8.000 – €14.000
Grond-water warmtepomp€10.000 – €18.000
Water-water warmtepomp€10.000 – €25.000

De bedragen zijn een inschatting en exclusief eventuele subsidies, maar inclusief installatiekosten.

Wat kost een warmtepomp met bodembron?

Bij een warmtepomp met als bron de bodem (aardwarmtepomp) hangt de prijs af van het systeem wat in de grond wordt geplaatst. Bij de installatie wordt meestal diep geboord, wat met een speciale boorinstallatie moet gebeuren waardoor de kosten dus ook erg hoog zijn. Het rendement van deze soort warmtepomp is wel hoger.

Wat kost een warmtepomp met waterbron?

Omdat er voor een warmtepomp met waterbron diepe putten gegraven moeten worden, wat arbeidsintensief is, is de prijs vrij hoog.

Het rendement van geothermische warmtepompen ligt daarentegen vrij hoog, waardoor je op lange termijn toch flink kunt besparen op de energiekosten.

Wat kost een warmtepomp met luchtbron?

Dit is de meest voordelige warmtepomp, het haalt warmte uit de buitenlucht of uit ventilatielucht. Bij buitenlucht wordt er zowel een buitendeel als een binnendeel geplaatst. Bij ventilatielucht is het gehele systeem binnen. Het grote voordeel aan een warmtepomp met luchtbron is dat de installatie minder ingrijpend is dan een geothermisch systeem. Er hoeven immers geen graafwerken te gebeuren, waardoor de installatiekosten tot een minimum kunnen worden beperkt.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Bij een hybride warmtepomp zijn de benodigde aanpassingen in de woning vaak minder ingrijpend dan bij de andere warmtepompen. De hybride warmtepomp kan daarom ook vaak goed worden toegepast in een bestaande woning.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

De installatie van een ventilatiewarmtepomp is vrij simpel en niet heel ingrijpend. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox en de investering van een ventilatiewarmtepomp is relatief laag.

Welke warmtebronnen zijn er voor de warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt dus warmte uit een bron in de omgeving zoals de aardbodem, de buitenlucht of ventilatielucht om zo op een duurzame manier je huis te verwarmen. De meest voorkomende warmtepomp soorten die gebruikt worden in Nederland zijn: lucht-lucht, lucht-water, water-water, bodem-water, hybride warmtepomp.

De werking van al deze warmtepompen berust op dezelfde natuurkundige principes, het is alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, die per type pomp verschilt.

Wat levert een warmtepomp op?

Wat levert een warmtepomp nou precies op? De gemiddelde kosten van een warmtepomp zijn aanzienlijk lager dan een cv-ketel op gas. In de aanschaf is een warmtepomp wel hoger, maar dat wordt ook steeds minder nu een warmtepomp steeds bekender wordt.

Daarnaast zijn er diverse subidies beschikbaar om de aanschaf van een warmtepomp te vergemakkelijken. Hoe groot het uiteindelijke voordeel is van een warmtepompinstallatie hangt af van de installatie zelf, maar zeker ook van de woning, de isolatiegraad en het gedrag van de gebruikers. Een warmtepomp is goed voor het milieu én de portemonnee.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp en wat levert een warmtepomp op?
Wat zijn de kosten van een warmtepomp en wat levert een warmtepomp op?

Wat is een elektrische warmtepomp en hoeveel kost een elektrische warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om jouw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel werkt. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.

Een volledig elektrische pomp zal zo’n €6.500 tot €8.500 kosten, al kan het afhankelijk van het type en vermogen ook gaan om het dubbele.

Zijn er subsidies voor een warmtepomp?

Wanneer je er voor kiest om een warmtepomp te kopen is het altijd interessant om te kijken welke subsidies er op dat ogenblik voor handen zijn. Op moment van schrijven is het mogelijk om een maximale subsidie te verkrijgen van €2.500. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort warmtepomp.

In ieder geval, door het aanvragen van de mogelijke subsidies is het mogelijk om er voor te zorgen dat jouw investering in een warmtepomp een behoorlijk stuk voordeliger uitvalt en dat is altijd mooi meegenomen. Het is verstandig om de actuele subsidies goed te bekijken voordat je een warmtepomp aanschaft.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Hoe lang het duurt om een investering terug te verdienen heet de terugverdientijd. De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar, dit is wel afhankelijk van de soort warmtepomp.

Gemiddeld werd er bij de lancering van de warmtepompen op de markt aangegeven dat ze over een terugverdientijd beschikken van tussen de 7 en 15 jaar. Door de jaren heen is er evenwel heel wat veranderd. Warmtepompen zijn iets voordeliger geworden, je kan er subsidies voor aanvragen en bovendien is de energieprijs ieder jaar opnieuw verder gestegen. Al deze verschillende invloeden zorgen er voor dat je veelal een aantal jaar van de terugverdientijd af kan halen.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder