Je woning verduurzamen door verschillende duurzame oplossingen

Je woning verduurzamen is geen eenvoudige opgave. Zeker wat oudere woningen zijn dringend toe aan verduurzaming. Ze zijn meestal niet of beperkt geïsoleerd en vrijwel altijd afhankelijk van gas voor hun verwarming.

Maar hoe kun je je huis eigenlijk duurzamer maken? Je kan jouw woning verduurzamen met de aanschaf van een warmtepomp, het beter isoleren van jouw huis of gebruik te maken van zonne-energie.

Bijna de helft van je energieverbruik gaat op aan het verwarmen van je woning.

Wij hebben voor jou wat tips op een rijtje gezet om jouw woning te verduurzamen.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je woning en zorgt voor warm water. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Dit doet hij heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt hij 2 tot 5 kWh warmte.

Een warmtepomp vervangt de ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. De pomp heeft stroom nodig om te functioneren, hierdoor neemt je elektriciteitsverbruik dus wel toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Goed voor het milieu.

Jouw woning verwarmen zonder CO2-uitstoot, maar hoe? Het is van belang dat de bron van de energie een duurzame bron is, zoals duurzame stroom of warmte uit de bodem. Een elektrische warmtepomp is een goede vervanger voor de HR-ketel op gas. De manier van verwarmen is continu in ontwikkeling en we kunnen nog niet zeggen hoe het er in de toekomst precies uit zal zien.

Een beter milieu door het gasgebruik te verminderen

We zijn steeds meer bezig om onze klimaatimpact te verminderen. Een grote stap voor een beter milieu is het gasverbruik te verminderen. Bij het verwerken van fossiele energie, zoals het verbranden van aardgas, steenkool of olie, komt CO2 vrij. De uitstoot van CO2 is een grote veroorzaker van de opwarming van de aarde.

Om deze opwarming tegen te gaan is wereldwijd afgesproken dat we ons best moeten doen om de CO2-uitstoot te verlagen.

Je woning beter isoleren

Door je huis goed te isoleren kun je veel energie besparen. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte beter vast. Heb je een wat oudere woning, dan kun je met enkele goedkope maatregelen al snel heel veel geld besparen. Maar ook in nieuwere woningen zijn nog veel mogelijkheden om te besparen, die je snel terugverdient.

Wanneer je je woning duurzaam wilt verwarmen is het van belang eerst de isolatie goed op orde te hebben.

Je woning isoleren kan je veel energie besparen en is meestal de eerste stap tot verduurzaming.
Je woning isoleren kan je veel energie besparen en is meestal de eerste stap tot verduurzaming.

Wanneer je woning niet goed geïsoleerd is, vervliegt de warmte door ramen, muren, vloer of dak naar buiten. Dit is erg zonde van de energie en het is de bedoeling dat deze warmte binnen blijft. Nieuwere woningen met energielabel A of B zijn al goed geïsoleerd, oudere woningen vaak minder.

Woningen van voor 1980 zijn vaak zelfs niet of nauwelijks geïsoleerd. Alsnog isoleren bespaart veel energie en geld en je verdient de inverstering meestal snel terug. Bij oudere woningen leveren kleine investeringen de meeste besparing op. Denk daarbij aan tochtstrips of radiatorfolie: je koopt het voor een prikkie in de bouwmarkt, maar het zorgt voor een veel lager gasverbruik.

Woningisolatie is een van de grootste klappers om je klimaatimpact te verminderen. Milieu Centraal heeft de besparingen berekend, zie hieronder:

Een hoekwoning of 2-onder-1-kap zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 2.800 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt € 1.700 per jaar! Ook in een matig geïsoleerd huis (5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n € 1.100 per jaar.

Gebruik maken van zonne-energie

Een warmtepomp heeft stroom nodig om te kunnen functioneren. Het gasverbruik neemt door de warmtepomp af, maar je elektriciteitsverbruik neemt toe. Door zonnepanelen op het dak te laten plaatsen wek je jouw eigen groene stroom op. Met deze investering bespaar je gegarandeerd op jouw energierekening.

De meest zuinige energie die er bestaat is zonne-energie. Heb je dus zelf de mogelijkheid om stroom op te wekken? Dan maak je je woning nog duurzamer! Wanneer je zonnepanelen hebt, wekken deze de energie op die de warmtepomp nodig heeft om de woning te verwarmen.

Je warmtepomp combineren met andere duurzame oplossingen

Je kan een warmtepomp combineren met verschillende duurzame oplossingen die vaak prima samengaan. Je kan bijvoorbeeld een warmtepomp combineren met een cv-ketel, zonnepanelen of een zonneboiler.

Om je huis zo optimaal mogelijk op duurzame energie te laten draaien is het juist slim om je warmtepomp combineren. Op de pagina ‘Warmtepomp combineren‘ zie je waarmee je een warmtepomp allemaal mee kan combineren is. Of deze combinaties een goeie oplossing voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
warmtepomp productie
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder