Je woning verduurzamen door verschillende duurzame oplossingen

Je woning verduurzamen is geen eenvoudige opgave. Zeker wat oudere woningen zijn dringend toe aan verduurzaming. Ze zijn meestal niet of beperkt geïsoleerd en vrijwel altijd afhankelijk van gas voor hun verwarming.

Maar hoe kun je je huis eigenlijk duurzamer maken? Je kan jouw woning verduurzamen met de aanschaf van een warmtepomp, het beter isoleren van jouw huis of gebruik te maken van zonne-energie.

Bijna de helft van je energieverbruik gaat op aan het verwarmen van je woning.

Wij hebben voor jou wat tips op een rijtje gezet om jouw woning te verduurzamen.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je woning en zorgt voor warm water. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Dit doet hij heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt hij 2 tot 5 kWh warmte.

Een warmtepomp vervangt de ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. De pomp heeft stroom nodig om te functioneren, hierdoor neemt je elektriciteitsverbruik dus wel toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Goed voor het milieu.

Jouw woning verwarmen zonder CO2-uitstoot, maar hoe? Het is van belang dat de bron van de energie een duurzame bron is, zoals duurzame stroom of warmte uit de bodem. Een elektrische warmtepomp is een goede vervanger voor de HR-ketel op gas. De manier van verwarmen is continu in ontwikkeling en we kunnen nog niet zeggen hoe het er in de toekomst precies uit zal zien.

Een beter milieu door het gasgebruik te verminderen

We zijn steeds meer bezig om onze klimaatimpact te verminderen. Een grote stap voor een beter milieu is het gasverbruik te verminderen. Bij het verwerken van fossiele energie, zoals het verbranden van aardgas, steenkool of olie, komt CO2 vrij. De uitstoot van CO2 is een grote veroorzaker van de opwarming van de aarde.

Om deze opwarming tegen te gaan is wereldwijd afgesproken dat we ons best moeten doen om de CO2-uitstoot te verlagen.

Je woning beter isoleren

Door je huis goed te isoleren kun je veel energie besparen. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte beter vast. Heb je een wat oudere woning, dan kun je met enkele goedkope maatregelen al snel heel veel geld besparen. Maar ook in nieuwere woningen zijn nog veel mogelijkheden om te besparen, die je snel terugverdient.

Wanneer je je woning duurzaam wilt verwarmen is het van belang eerst de isolatie goed op orde te hebben.

Je woning isoleren kan je veel energie besparen en is meestal de eerste stap tot verduurzaming.
Je woning isoleren kan je veel energie besparen en is meestal de eerste stap tot verduurzaming.

Wanneer je woning niet goed geïsoleerd is, vervliegt de warmte door ramen, muren, vloer of dak naar buiten. Dit is erg zonde van de energie en het is de bedoeling dat deze warmte binnen blijft. Nieuwere woningen met energielabel A of B zijn al goed geïsoleerd, oudere woningen vaak minder.

Woningen van voor 1980 zijn vaak zelfs niet of nauwelijks geïsoleerd. Alsnog isoleren bespaart veel energie en geld en je verdient de inverstering meestal snel terug. Bij oudere woningen leveren kleine investeringen de meeste besparing op. Denk daarbij aan tochtstrips of radiatorfolie: je koopt het voor een prikkie in de bouwmarkt, maar het zorgt voor een veel lager gasverbruik.

Woningisolatie is een van de grootste klappers om je klimaatimpact te verminderen. Milieu Centraal heeft de besparingen berekend, zie hieronder:

Een hoekwoning of 2-onder-1-kap zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 2.800 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt € 1.700 per jaar! Ook in een matig geïsoleerd huis (5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n € 1.100 per jaar.

Gebruik maken van zonne-energie

Een warmtepomp heeft stroom nodig om te kunnen functioneren. Het gasverbruik neemt door de warmtepomp af, maar je elektriciteitsverbruik neemt toe. Door zonnepanelen op het dak te laten plaatsen wek je jouw eigen groene stroom op. Met deze investering bespaar je gegarandeerd op jouw energierekening.

De meest zuinige energie die er bestaat is zonne-energie. Heb je dus zelf de mogelijkheid om stroom op te wekken? Dan maak je je woning nog duurzamer! Wanneer je zonnepanelen hebt, wekken deze de energie op die de warmtepomp nodig heeft om de woning te verwarmen.

Je warmtepomp combineren met andere duurzame oplossingen

Je kan een warmtepomp combineren met verschillende duurzame oplossingen die vaak prima samengaan. Je kan bijvoorbeeld een warmtepomp combineren met een cv-ketel, zonnepanelen of een zonneboiler.

Om je huis zo optimaal mogelijk op duurzame energie te laten draaien is het juist slim om je warmtepomp combineren. Op de pagina ‘Warmtepomp combineren‘ zie je waarmee je een warmtepomp allemaal mee kan combineren is. Of deze combinaties een goeie oplossing voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder