Het verschil tussen elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp: Wat je moet weten

1 februari 2020 Leestijd: 3 minuten

Wat is het verschil tussen een elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp? Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel werkt.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om jouw woning te verwarmen. Wat is nu het verschil tussen een hybride en een elektrische warmtepomp? Bij een all-electric is er geen ketel op gas meer nodig. Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met een HR-ketel gebruikt.

Wat is een elektrische warmtepomp?

Bij een volledig elektrische warmtepomp, ook wel bekend als all-electric warmtepomp, is er geen ketel op gas meer nodig. De volledig elektrische warmtepomp is daarmee dus een duurzaam alternatief en een belangrijke stap naar gasloos wonen. De warmtepomp verwarmt het huis en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken.

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt hier bruikbare warmte voor het huis van. Naast de warmtepomp is er ook een boiler voor warm tapwater nodig, omdat de warmtepomp niet direct voldoende warm tapwater kan leveren voor bijvoorbeeld een douchebeurt, zoals de cv-ketel dat wel kan.

Verschil elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp
Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met aardgas werkt.

Ook moet een deel van de installatie buiten de woning worden geplaatst, waarmee de warmtepomp warmte uit de omgeving kan opnemen. Een all-electric warmtepomp neemt dus wel meer ruimte in dan een ketel.

Voor een volledig elektrische warmtepomp is het van belang dat de woning redelijk goed geïsoleerd is. Ook moet de woning voorzien zijn van een lage temperatuur verwarmingssysteem, bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Lage temperatuur verwarming zorgt er namelijk voor dat de warmtepomp efficiënt kan werken. De laatste tijd komen er overigens steeds meer hoge temperatuur warmtepompen op de markt. Met deze warmtepompen is een overstap naar all-electric makkelijker, maar als de warmtepomp continu op een hoge temperatuur moet leveren dan zal dat waarschijnlijk geen kosten en CO2 besparen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en koppel je aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is. Een hybride warmtepomp is al geschikt bij een matig geïsoleerd huis.

In huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje met een warmtewisselaar te hangen, ook wordt er een buiteunit geplaatst wat lijkt op een airco. De buitenunit kun je op allerlei plekken plaatsen, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.

Wat is het verschil tussen een elektrische en hybride warmtepomp?

Het belangrijkste verschil tussen een elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp is de mate van energiebesparing en de benodigde investering. Beide systemen zijn duurzame en energiezuinige opties voor het verwarmen van je woning. De keuze voor een elektrische of hybride warmtepomp hangt af van je budget, je wensen op het gebied van energiebesparing en de mogelijkheden in je woning. Laat je goed informeren en adviseren voordat je een keuze maakt.

Het verschil in energiebesparing en investering

Het grootste verschil tussen de elektrische warmtepomp en de hybride warmtepomp zit hem in de mate van energiebesparing en de benodigde investering. Een elektrische warmtepomp kan je woning volledig verwarmen zonder gebruik te maken van gas. Hierdoor bespaar je meer op je energiekosten en draag je bij aan een beter milieu. Echter, de investering voor een elektrische warmtepomp is vaak hoger dan die voor een hybride warmtepomp.

Een hybride warmtepomp is een meer betaalbare optie en kan een goede tussenstap zijn wanneer je nog niet volledig van het gas af wilt of kunt. Je bespaart nog steeds op je energiekosten, maar minder dan met een volledig elektrische warmtepomp. Daarnaast is de installatie van een hybride warmtepomp vaak eenvoudiger en goedkoper.


1 reactie
  • c de hooge zegt:
    24 februari 2023 om 11:41

    Als het buiten bv vriest werk de hybride pomp dan nog mee of stopt hij dan zodat cv ketel dan nog alleen werkt

    mvg C de Hooge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
warmtepomp productie
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder