Warmtepomp: duurzaam verwarmen zonder aardgas

Met een warmtepomp verwarm je je huis duurzaam én zonder aardgas. Draag jouw steentje bij aan het milieu! Met de huidige subsidies is het ook nog eens aantrekkelijk om er één te kopen. Ontdek hoe een warmtepomp werkt en welke warmtepomp geschikt is voor jouw huis.

Een warmtepomp is een slimme en duurzame oplossing voor het verwarmen en koelen van jouw huis. Met een warmtepomp kan je op een efficiënte en milieuvriendelijke manier jouw huis op de gewenste temperatuur houden.

Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp nu precies? Een warmtepomp is een innovatieve technologie die steeds populairder wordt in de wereld van de verwarming en koeling. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, water of grond en gebruikt dit om jouw huis te verwarmen of te koelen. Met een warmtepomp kan je op een efficiënte en duurzame manier jouw huis op de gewenste temperatuur houden.

Een warmtepomp gebruikt ongeveer 75% minder energie dan een traditionele verwarming op gas of olie.

De aanschaf van een warmtepomp is één van de snelste en goedkoopste manieren om het gasverbruik te verminderen. Een warmtepomp vervangt de ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. Een van de grootste voordelen van een warmtepomp is dat het een zeer energiezuinige manier is om jouw huis te verwarmen of te koelen. Warmtepompen hebben een veel hogere efficiëntie dan traditionele verwarmings- en koelsystemen, omdat ze gebruik maken van natuurlijke warmtebronnen.

Dit betekent dat je minder energie nodig hebt om jouw huis op de gewenste temperatuur te houden, wat resulteert in lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.

Een warmtepomp is een innovatieve technologie die steeds populairder wordt in de wereld van de verwarming en koeling.
Een warmtepomp is een innovatieve technologie die steeds populairder wordt in de wereld van de verwarming en koeling.

Hoe efficiënt is een warmtepomp?

De efficiëntie van een warmtepomp wordt gemeten door middel van de Coëfficiënt of Performance (COP). Dit is de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp produceert en de hoeveelheid energie die de warmtepomp daarvoor verbruikt. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp is.

Over het algemeen heeft een warmtepomp een gemiddelde COP tussen de 2 en 4. Dit betekent dat voor elke kilowattuur (kWh) aan elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, er 2 tot 4 kWh aan warmte wordt geproduceerd. Ter vergelijking: een elektrische verwarming heeft een COP van 1, wat betekent dat elke kWh elektriciteit resulteert in 1 kWh warmte. Meer informatie over het verbruik en rendement.

De soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, waaronder lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen en grond-water warmtepompen. Elk van deze warmtepompen heeft zijn eigen voordelen en werkt op een andere manier. Lucht-lucht warmtepompen halen warmte uit de lucht en gebruiken deze om de lucht in jouw huis te verwarmen of te koelen. Lucht-water warmtepompen halen warmte uit de lucht en gebruiken deze om water te verwarmen voor jouw radiatoren of vloerverwarming. Grond-water warmtepompen halen warmte uit de grond en gebruiken deze om jouw huis te verwarmen of te koelen.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
  • De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.

Hoe werkt een warmtepomp?

Als je overweegt om een warmtepomp te installeren, dan wil je natuurlijk weten hoe deze werkt. Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te verwarmen en te koelen, maar hoe werkt het precies?

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar dan omgekeerd.

Een warmtepomp werkt volgens het principe van warmtetransport en kan warmte uit de omgeving halen om je huis te verwarmen of te koelen. Het neemt warmte op uit de buitenlucht, bodem of grondwater en verplaatst deze warmte naar je huis om te verwarmen. Dit is een duurzame en efficiënte manier van verwarmen, die bijdraagt aan een beter milieu en lagere energiekosten. Raadpleeg altijd een professionele installateur om te bepalen welk type warmtepomp het beste past bij jouw situatie en behoeften.

Een veelgehoorde klacht over de warmtepomp is dat de unit er niet fraai uit ziet en hij veel geluid maakt. Iets waar je niet direct aan denkt is de plaatsing van de warmtepomp, dat terwijl het een hele belangrijke factor is voor bijvoorbeeld het geluid van de warmtepomp.

De kosten van een warmtepomp

De kosten van een warmtepomp zijn hoger dan die van een traditioneel verwarmingssysteem, maar de operationele kosten zijn lager. De prijs van een warmtepomp varieert van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van het type, de capaciteit en de installatiekosten. Subsidies zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) zijn beschikbaar om een deel van de kosten terug te krijgen.

De kosten van een warmtepomp
De kosten van een warmtepomp zijn hoger dan die van een traditioneel verwarmingssysteem, maar de operationele kosten zijn lager.

Verschil hybride en volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met een traditionele cv-ketel op gas en een volledig elektrische warmtepomp werkt op elektriciteit en heeft geen traditionele cv-ketel nodig.

Het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat de hybride warmtepomp kan bijspringen met de cv-ketel op gas wanneer er extra warmte nodig is. Dit vermindert de afhankelijkheid van gas en zorgt voor een hogere efficiëntie. Een volledig elektrische warmtepomp werkt uitsluitend op elektriciteit en is een duurzame en milieuvriendelijke optie, maar de initiële kosten zijn doorgaans hoger.

Welke optie het beste is voor jou hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van je huis, je energiebehoefte en budget. Meer informatie over het verschil tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp nu precies? Een warmtepomp is een innovatieve technologie die steeds populairder wordt in de wereld van de verwarming en koeling. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, water of grond en gebruikt dit om jouw huis te verwarmen of te koelen. Met een warmtepomp kan je op een efficiënte en duurzame manier jouw huis op de gewenste temperatuur houden.

Wanneer moet ik kiezen voor een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp is enkel bij goed geïsoleerde woningen rendabel. Een ervaren vakman ziet dit meteen en weet je te vertellen of een elektrische warmtepomp rendabel is. Soms is een alternatief zoals een hybride warmtepomp immers voordeliger.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Hoe luid is een warmtepomp? Een warmtepomp maakt ongeveer 50 dB(A) aan geluid. De buitenunit van de warmtepomp maakt overigens meer geluid als hij harder moet werken om de woning warm te houden. Het geluid van een wartempomp kan oplopen tot 60 à 70 decibel. Het geluid verschilt natuurlijk per merk/model.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Er zitten veel voordelen aan een warmtepomp. Een warmtepomp is toekomstproof, de overheid wilt van aardgas af. Daarnaast is het een besparing op de energie, je woning wordt meer waard, je hebt minder CO2-uitstoot, weinig onderhoud en een constante temperatuur in huis.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, waaronder lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen en grond-water warmtepompen. Elk van deze warmtepompen heeft zijn eigen voordelen en werkt op een andere manier.

Kan mijn warmtepomp aangesloten worden op mijn cv-ketel?

Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar oudere cv-ketels verwarmen je woning op een onzuinige manier wat weer zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer jouw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp. Klik hier voor meer informatie.

Waar moet ik de warmtepomp plaatsen?

De plaatsing van een warmtepomp maakt niet heel veel uit, in veel gevallen is dit afhankelijk van de mogelijkheden en bereidheid tot het leggen van leidingen. In de nieuwbouw heb je hier meestal geen keuze, ga je zelf aan de slag dan wel. De warmtepomp op het dak plaatsen wordt steeds populairder, maar de vraag is wel hoelang dat blijft. De techniek staat niet stil, het zal niet lang meer duren voordat de buitenunit uit het straatbeeld is verdwenen.

Waar kan ik de warmtepomp plaatsen?

Je kunt een warmtepomp op verschillende plekken plaatsen, afhankelijk van je huis en situatie:

  • Een lucht-water warmtepomp wordt meestal buiten geplaatst en maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron. Het kan op een plat dak of op de grond worden geïnstalleerd.
  • Een grond-water warmtepomp gebruikt de warmte uit de bodem of grondwater als bron en wordt meestal buiten geplaatst, onder de grond. Hiervoor zijn speciale boringen nodig.
  • Een water-water warmtepomp haalt de warmte uit grondwater of oppervlaktewater en wordt ook meestal buiten geplaatst.

Binnen kun je kiezen voor een ventilatielucht-warmtepomp, die de warmte uit de ventilatielucht haalt en deze gebruikt voor verwarming en warm water.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
  • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder