Een warmtepompboiler is een duurzame oplossing voor warm tapwater

8 februari 2022 Leestijd: 4 minuten

Met een warmtepompboiler kan je op een duurzame manier je tapwater verwarmen. Het haalt warmte uit de lucht en geeft dit af aan het sanitair water op een milieuvriendelijke manier. Deze boiler gebruikt namelijk omgevings lucht of lucht uit ventilatiekanalen om efficiënt en zuinig water op te warmen.

In vergelijking met een gewone boiler heeft de warmtepomp boiler veel minder energie nodig. Het is energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen.

Wat is een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler verwarmt kraanwater op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier, dit omdat hij energie gebruikt uit ventilatiekanalen. De warmtepomp boiler maakt dus geen gebruik van fossiele brandstoffen.

Warmtepompboilers bestaan in verschillende maten net zoals met kleding. Een gezin met 6 heeft een grotere capaciteit nodig dan met 3. Kies het beste in functie van jouw sanitaire warmwatervraag, dat is doorgaans voordeliger in aankoop en verbruik.

Lucht die normaal uit jouw woning vertrekt, wordt via deze boiler gebruikt om op een duurzame manier water op te warmen zodat jij altijd geniet van warm water. Ook kan de omgevingslucht gebruikt worden om warmte aan te onttrekken. De temperatuur van de lucht in jouw woning is doorgaans vrij warm, warm genoeg voor deze warmtepompboiler om het oppervlak te verwarmen. Hierdoor kan het rendement erg hoog en dus efficiënt uitvallen.

Een warmtepompboiler voor warm water
Op de foto zie je een warmtepompboiler.

Wat kost een warmtepompboiler?

De warmtepompboiler kost afhankelijk van het merk en de capaciteit €2500 tot ongeveer €3000. Dit is duurder dan een gewone boiler, maar als je de verbruikskosten in beschouwing neemt zal een warmtepompboiler je gemiddeld €300 per jaar meer winst opleveren dan een elektrische boiler.

Dankzij de subsidieregeling is het mogelijk om een groot deel van de aankoopprijs terug te krijgen.

Rendement van een warmtepompboiler

Het rendement van een warmtepompboiler ligt relatief hoog. Dit komt omdat de warmtepomp boiler gemiddeld een COP (Coëfficiënt Of Performance) behaald van 3. Deze prestatiecoëfficiënt drukt het rendement uit. Het laat de verhouding zien tussen de geleverde energie (afgegeven warmte) en de gebruikte energie (elektriciteit). Dit houdt in dat voor elke kW aan elektriciteit die je erin steekt, je een veelvoud aan warmte krijgt.

Hoe werkt een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler heeft, net zoals een warmtepomp, geen hitte nodig. Het maakt gebruik van de aanwezige omgevingswarmte in de binnen, buiten of de afgevoerde ventilatielucht. Een warmtepomp boiler werkt vrijwel hetzelfde als een warmtepomp.

Een warmtepomp boiler is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een compressor drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De gasvormige koelvloeistof geeft warmte af aan het water in een voorraadvat. De druk wordt verlaagd, het gas wordt terug vloeistof en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.

Het voorraadvat is ook aan een elektrische naverwarming gekoppeld om het water nog sneller warm of boven de voorziene graden te krijgen. Een warmtepompboiler kan gecombineerd worden met een ander systeem, bijvoorbeeld een ketel of een zonneboiler voor de naverwarming van het water in het voorraadvat.

Hoe werkt een warmtepompboiler? Het maakt gebruik van de aanwezige omgevingswarmte in de binnen, buiten of de afgevoerde ventilatielucht.
Een warmtepompboiler werkt vrijwel hetzelfde als een warmtepomp. Het maakt gebruik van de aanwezige omgevingswarmte in de binnen, buiten of de afgevoerde ventilatielucht.

Ook de combinatie met zonnepanelen kan, zo wek je ook de elektriciteit voor de warmtepompboiler zelf op. Systemen die binnenlucht gebruiken hebben een hoger rendement omdat de lucht meestal al een hoge temperatuur heeft, maar ze hebben ook een nadeel: een deel van de opgewarmde lucht verdwijnt uit de woning en daardoor moet de woning meer verwarmd worden. De voordeligste warmtepompboiler gebruikt afgevoerde ventilatielucht.

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler?

Een warmtepomp verwarmt een ruimte daadwerkelijk en een warmtepompboiler zorgt puur en alleen voor het sanitair warm water.

Hoeveel liter boiler voor 4 personen warmtepomp?

Je bepaald de capaciteit van een warmtepompboiler aan de hand van het aantal personen. Een huishouden van 4 tot 5 personen heeft genoeg aan een volume van 150 tot 200 liter. Deze warmtepompen komen in staande- en wanduitvoeringen.

Hoeveel kost een warmtepompboiler?

De warmtepompboiler kost afhankelijk van het merk en de capaciteit €2500 tot ongeveer €3000. Dit is duurder dan een gewone boiler, maar als je de verbruikskosten in beschouwing neemt zal een warmtepompboiler je gemiddeld €300 per jaar meer winst opleveren dan een elektrische boiler.

Waar pas je een warmtepompboiler toe?

De warmtepompboiler werkt op basis van het principe van een warmtepomp en een elektrisch verwarmingselement. Er is geen fossiele brandstof voor nodig, enkel eensaansluiting op elektriciteit. De warmtepomp warmt het water op tot ongeveer 50 graden. Het elektrische verwarmingselement warmt het water vervolgens door tot boven de 65 graden (ter voorkoming van legionella). Daarnaast kan het elektrisch element dienen als booster, of als back-up wanneer het zelfs voor de warmtepomp te koud is.

Wanneer je een grote behoefte hebt aan warm water, dan is een warmtepomp boiler interessant. Het systeem kan op meerder afnamepunten tegelijk warm water leveren en er zijn boilervaten met grote volumes verkrijgbaar!

Er bestaan twee soorten toepassingen van warmtepompboilers, die beiden een vergelijkbare werking hebben. Het ene systeem onttrekt de binnenlucht, het andere warmtepompsysteem onttrekt de buitenlucht. Ze zijn verkrijgbaar met geïntegreerd, of losstaand sanitair water voorraadvat.

Voordelen van de warmtepompboiler

Wat zijn de voordelen van een warmtepompboiler?

 • Duurzaam alternatief voor gas;
 • Lager energieverbruik dan gewone elektrische boilers;
 • Geschikt voor een hoge warmwaterbehoefte;
 • Zeer compacte afmetingen en eenvoudig te installeren;
 • Goed te combineren met andere systemen voor naverwarming;
 • Zeker met subsidies erg kosteneffectief in aanschaf en verbruik.

Nadelen van de warmtepompboiler

 • Het systeem heeft een grote opslagcapaciteit nodig, dus het systeem heeft ook een redelijk groot formaat;
 • De warmtepomp van de boiler zal geluid produceren.

Warmtepompboiler subsidie

Je kan bij de aanschaf van een warmtepompboiler subsidie krijgen. De regeling die hierin voorziet is de Investeringssusbsidie Duurzame Energie (ISDE).

Kies het model die voldoet aan je wensen en die aansluit op de woning en de grootte van het huishouden. Bewaar het aankoopbewijs en het betaalbewijs goed, deze heb je nodig bij aanvraag. Is de boiler geïnstalleerd? Dan heb je 6 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen. Bekijk de ISDE apparatenlijst voor de actuele subsidies.


Gecategoriseerd in:
1 reactie
 • Gert zegt:
  3 november 2022 om 21:22

  Functioneert een warmtepomp boiler zelfstandig of heb je nog cv ketel nodi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

 • Gratis en op maat door echte specialisten
 • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
 • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
norm hybride warmtepomp vervalt maar populariteit groeit
Warmtepomp: norm hybride warmtepomp vervalt, maar populariteit groeit!

De norm voor nieuwbouwwoningen om verplicht een hybride warmtepomp te installeren vervalt. Dit betekent dat...

Lees verder
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder