Vanaf 2022 hogere subsidie voor isolatie en warmtepompen

23 december 2021 Leestijd: 2 minuten

Steeds meer huizen in Nederland hebben een warmtepomp en die aantallen stijgen nog steeds. Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt en voor 2022 is er een wijziging van de subsidies.

Je kunt dus een subsidie krijgen op de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan set bepaalde eisen voldoen. Hoe hoog de subsidie is verschilt per jaar en hangt ook af van het soort apparaat en van het vermogen. Meestal ligt het subsidiebedrag ergens tussen de €500 en €2.500.

Een hogere subsidie voor warmtepompen in 2022

Per 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten.

De verhoogde subsidie voor deze maatregelen zal alleen gelden voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. De verhoging van de subsidiebedragen geldt in principe voor 3 jaar en alleen voor isolatie en warmtepompen. Jaarlijks komt er een nieuw budget binnen de ISDE. In 2022 is er voor investeringen in isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen in de ISDE in totaal € 228 miljoen beschikbaar.

De isolatiemaatregelen gelden alleen voor woningeigenaren. Vereniging van Eigenaars (VVE’s) kunnen wel terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor subsidie op isolatie.

De verschillende soorten warmtepompen

Een warmtepomp onttrekt dus warmte uit natuurlijke warmtebronnen, zoals de lucht, bodem of het grondwater. Maar welke warmtepomp soorten zijn er? In Nederland zijn er verschillende soorten warmtepompen beschikbaar om jouw woning op een duurzame manier te verwarmen. Elke situatie is weer verschillend en vraagt om een andere soort.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel een volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
  • De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

In de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) vallen een aantal apparaten welke recht hebben op een subsidie, waaronder de warmtepomp. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staan welke apparaten nog meer recht hebben op een subsidie.

Per 1 januari 2020 geldt deze subsidie niet meer voor apparaten in nieuwe gebouwen.

Isolatiemaatregelen

Het hogere subsidiebedrag bij de ISDE geldt voor isolatiemaatregelen die na 31 december 2021 zijn uitgevoerd of aangebracht. Voor isolatiemaatregelen en die voor 1 januari 2022 zijn uitgevoerd of aangebracht gelden de lagere bedragen van 2021.

Vanaf 2022 is een combinatie van vloer- en bodemisolatie niet meer mogelijk. Het combineren is niet meer toegestaan om samen de minimale m2 te behalen.

De nieuwe minimale oppervlakte eisen voor isolatiemaatregelen gelden voor alle aanvragen die vanaf 1 januari 2022 worden ingediend. 

Subsidiebedragen en minimale m2 voorwaarden

Deze tabel en informatie zijn afkomstig van de website RVO.nl.

Wanneer kan ik de subsidie aanvragen?

Op 3 januari passen we de informatie op de subsidiepagina’s van de SEEH en de ISDE aan – met de nieuwe verhoogde subsidiebedragen en de verlaagde minimale m2 voorwaarden. Op die datum treden de wijzigingen van de 2 regelingen in werking.

Het aanvraagsysteem van de ISDE met de verhoogde subsidiebedragen van de isolatiemaatregelen en warmtepomp gaat open op 24 januari 2022 om 9:00 uur. De latere openstelling van het aanvraagsysteem heeft geen gevolgen voor u als woningeigenaar waarvan de 12-maandeneis verstrijkt. Indien de 12-maandeneis verstrijkt in bovenstaande periode dan mag u uw aanvraag tot 7 februari 2022 indienen.

Ga jij gebruik maken van de nieuwe subsidies in 2022? Laat het hieronder weten!


Gecategoriseerd in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder
warmtepompbron subsidies 2023 e1676648221212
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

Stijgende subsidies: De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is...

Lees verder
warmtepomp installatie buiten header
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
warmtepomp productie
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder