Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

16 februari 2022 Leestijd: 3 minuten

Wat zijn nou echt de nadelen van een warmtepomp? Hier moeten we ook eerlijk over zijn, het is immers niet voor iedereen weggelegd. De warmtepomp wordt steeds een bekender begrip, maar dat betekent echter niet dat het altijd de beste keuze is.

Een warmtepomp heeft namelijk ook een aantal nadelen, maar wegen die ook op tegen de voordelen? Wordt het met een warmtepomp wel écht comfortabel warm in huis? Is het nu wel of niet geschikt voor in bestaande woningen? Wij vertellen graag wat de echte nadelen zijn van warmtepompen, zodat je precies weet of een warmtepomp wel de juiste keuze is voor jouw woning en je niet voor verrassingen komt te staan.

De prijs: een warmtepomp is duur

Laten we beginnen met de prijs van een warmtepomp. De installatie van een warmtepomp ligt een stuk hoger dan een gasinstallatie. In tegenstelling tot een gasketel kan je hier wel een subsidie voor aanvragen, maar voor alsnog zijn de kosten van een warmtepomp hoger.

Een warmtepomp installatie is en blijft een grote investering dat je pas op termijn zal gaan terugverdienen.

De warmtepomp heeft daarentegen wel een lagerere werkingskosten en je gasverbruik neemt deels of geheel af. Op lange termijn ben je goedkoper uit omdat het systeem zichzelf terugbetaalt tijdens zijn levensduur.

De warmtepomp is niet voor alle woningen geschikt

Het is noodzakelijk om de woning goed te isoleren om een comfortabele warmte te krijgen in je huis met een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt de woning op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Wanneer jouw woning slecht geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren via ramen, muren en kieren. Het is dan lastig om de woning comfortabel warm te krijgen.

Heb je een slecht geïsoleerde woning en een beperkt budget? Dan is ons advies de installatie voorlopig uit te stellen en eerst je woning te isoleren.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp? Een warmtepomp is niet geschikt voor alle woningen en daarnaast is het noodzakelijk dat de woning goed geïsoleerd is.
Een warmtepomp is niet geschikt voor alle woningen en daarnaast is het noodzakelijk dat de woning goed geïsoleerd is.

Bij koud weer daalt het rendement van een warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp daalt bij koud weer, dit komt omdat de opwarming trager verloopt. De temperaturen waarmee gewerkt worden zijn lager en daarom moet je woning dus ook goed geïsoleerd zijn als je van de warmtepomp wilt genieten.

In vergelijking met traditionele verwarmingen, werken warmtepompen op lagere temperaturen. Dit betekent dan ook dat de dimensie (de oppervlakte) van je radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn om deze lagere temperatuur te kunnen opvangen. Het warmteverlies mag niet te hoog liggen, want anders zakt het rendement van de warmtepomp.

Is een warmtepomp nog interessant?

Een warmtepomp is juist nog interessant. De warmtepomp wordt steeds populairder en door de grote vraag ook goedkoper. Daarnaast is er steeds meer kennis over de warmtepomp en zijn er subsidies beschikbaar.

Is een warmtepomp de toekomst?

Een warmtepomp wordt steeds meer een bekend begrip en tegenwoordig worden alle nieuwbouwwoningen opgeleverd met een warmtepomp. Warmtepompen kunnen efficiënt duurzame warmte produceren met behulp van (hernieuwbaar opgewekte) elektriciteit en een warmtebron.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Naast de vele voordelen heeft een warmtepomp ook nadelen. Een aantal nadelen van de warmtepomp zijn: de prijs, niet geschikt voor alle woningen, isoleren vereist en de buitenunit die geluid maakt.

Verhoogt een warmtepomp de waarde van mijn huis?

Ja, een huis wordt meer waard met een warmtepomp. De investering is hoger dan bij een niuewe cv-ketel, de meeste mensen vinden een grotere investering spannend en durven niet te ver in de toekomst te kijken.

Extra ruimte nodig naast de cv-ketel

Om een hybride warmtepomp te installeren, is er meer ruimte nodig dan bij alleen een cv-ketel. De warmtepomp wordt naast de cv-ketel geïnstalleerd. Naast de binnenunit, heb je ook ruimte nodig voor een buitenunit. Deze buitenunit kun je op de schuur, een balkon, een plat dak of aan de gevel monteren. Waar plaats ik een warmtepomp?

Alhoewel de meeste systemen toch al goed verbeterd zijn, bestaan er dus nog installaties die meer ruimte kunnen innemen dan een klassieke cv-ketel. Ook moet je rekening houden met eventuele boringen in het geval van een aardwarmtepomp.

De buitenunit maakt geluid

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid en dit kan hinderlijk zijn voor jou of jouw buren. De installatie maakt evenveel lawaai als een buitenunit van een airco. De binnenunit heeft echter geen geluidsoverlast. Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

In de buitenunit zit een ventilator, die geluid maakt wanneer deze draait. Door sommige mensen wordt dit als storend ervaren, maar in praktijk draait deze ventilator alleen wanneer je je woning verwarmt. Het is wel aan te raden na te denken over waar de buitenunit geplaatst wordt, zodat je het geluid zo min mogelijk hoort.


Gecategoriseerd in:
2 reacties
 • Nicole Verhagen zegt:
  17 mei 2022 om 18:08

  Wij wonen in bestaande koopwoning als we over zouden gaan naar all elektrische warmtepomp, wat zouden we aan bestaande verwarmingen moeten veranderen en wat zijn daar dan de kosten van?

  • Peter-Jan zegt:
   19 mei 2022 om 22:27

   Is een hybride warmtepomp niet een logischere stap in jullie geval? Hoe goed is jullie huis geïsoleerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis meerdere offertes in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

 • Gratis en op maat door echte specialisten
 • Snel en vrijblijvend tot 4 offertes in jouw regio
 • Bespaar tot wel 30% op de kosten
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
Stijgende ISDE-subsidie voor de warmtepomp in 2023

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel zijn gestegen. Er is €350 miljoen...

Lees verder
Cv-ketel verkoop stijgt ten opzichte van warmtepompen: consumenten investeren in betrouwbare verwarming

De verkoop van cv-ketels blijft stijgen, dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van warmtepompen....

Lees verder
Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland

Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de...

Lees verder
Wat zijn de warmtepomp kosten?
De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken

Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond...

Lees verder
Duurzaam verwarmen met een airco warmtepomp
Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco? Dat kan! Jouw kamer of woning verwarmen met een airco...

Lees verder
Een warmtepomp zonder buitenunit

De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
De voordelen van een warmtepomp met bodembron

De aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp met bodembron welke vele...

Lees verder
Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp ombouwen naar een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd)? Dat wordt...

Lees verder